úterý 16. dubna 2024 Irena

Důchodci dostanou výplatu o Vánocích dříve, v lednu pak o den později

Výplatní termíny důchodů se koncem letošního roku a začátkem příštího posunou o dny. Platby, jejichž termín připsání na bankovní účet seniorů a seniorek připadá na Vánoce, přijdou dříve. Naopak peníze s termínem 2. ledna budou připsány o den později, tedy 3. ledna. Jde o mimořádné opatření, v dalších měsících budou důchody vypláceny běžným způsobem. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) to uvedla v tiskové zprávě.

Opatření souvisí s tím, že ČSSZ může peníze určené na výplaty důchodů v roce 2018 čerpat až v úterý 2. ledna. Klienti, kteří dostávají důchody na účet vždy čtvrtý a šestý den v měsíci, obdrží lednovou splátku v řádném termínu.

Naopak důchody, které mají být vyplaceny v neděli 24. prosince na Štědrý den, budou vyplaceny v pátek 22. prosince. Důchody s termínem 22. prosince obdrží senioři o den dříve, tedy ve čtvrtek 21. prosince.

Důchody vyplácí ČSSZ buď bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu bydliště. Způsob výplaty si volí důchodce při podání žádosti o dávku, kdykoli později ale může požádat o změnu. Důchody se vyplácejí dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatními termíny jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. V zařízeních sociálních služeb se důchody vyplácejí 15. den v měsíci.

V Česku pobírá starobní důchod téměř 2,4 milionu seniorů. Průměrný důchod na konci třetího čtvrtletí činil 11.828 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.