sobota 20. dubna 2024 Marcela

Příprava materiálu, pečetění pokladniček. Charita chystá osmnácté tříkrálové koledování

Pracovníci a dobrovolníci Charity Olomouc se v těchto dnech nezastaví. Probíhá příprava jedné z největších dobrovolnických akcí ve prospěch potřebných v České republice, která v lednu oslaví již osmnácté narozeniny. Do jednotlivých obcí a farností olomouckého děkanátu je před tříkrálovým koledováním třeba přichystat, rozdělit a rozvést potřebný sbírkový materiál. Příprava tříkrálového materiálu bude probíhat přibližně až do 10. prosince, poté se uskuteční rozvoz do jednotlivých obcí. Tříkráloví koledníci se vypraví do ulic tradičně v první polovině ledna.

Konec listopadu až do poloviny prosince se v Charitě Olomouc nese v předznamenání nadcházející lednové sbírky. Charitě vévodí království banánových krabic napěchovaných tříkrálovými kasičkami, cukříky, stohy kalendáříků a dalších nepostradatelných klasických propriet Tříkrálové sbírky. Než vypukne novoroční hemžení malých i velkých koledníků v ulicích měst a vesnic, je třeba připravit spoustu nezbytností. Na prvním místě k němu patří pečetění tříkrálových kasiček. „Než opustí pokladničky dveře Charity, musí mít charitní pečeť a číslo. Druhou pečeť přidají na pokladničku pracovníci příslušného obecního úřadu přímo v místě koledování,“ vysvětlila Terezie Táborská, koordinátorka Tříkrálové sbírky olomouckého děkanátu.

V Charitě Olomouc se do příprav materiálu zapojuje celkem 25 dobrovolníků. Pečeti na kasičkách je třeba přelepit izolepou, aby je sníh a déšť nerozmočil, současně probíhá tisk, řezání a vkládání tříkrálových průkazek do plastových obalů. „Pro vedoucí skupinek a místní asistenty připravujeme každý rok pokyny, kterými je nutné se řídit, pro každého koledníčka a rodiče základní instrukce včetně kartičky s uvedením informací, na co peníze z Tříkrálové sbírky Charita použije. Kromě toho naši dobrovolníci vkládají křídy do křídníků, chystají korunky, šijí kostýmy pro tříkrálové koledníky a vykonávají spoustu dalších činností,“ vypočítává Milada Malíšková, koordinátorka dobrovolníků Charity Olomouc.

Koledovat ve prospěch potřebných vyrazí do ulic v olomouckém děkanátu 1. ledna kolem 1420 koledníků a vedoucích skupinek. Z výtěžku podpoří Charita Olomouc domácí hospicovou péči, vytvoření nových prostor pro starší nemocné lidi bez domova, rekonstrukci a zajištění vybavení pro 7 sociálních bytů, vytvoření fondu pro rychlou pomoc lidem v akutní krizi a rovněž volnočasové aktivity dětí z rodin ohrožených sociálním vyloučením. V loňském roce se v olomouckém děkanátu společně sklonily stovky dobrovolníků k potřebám těch, kteří si sami nepomohou. Podařilo se tak vykoledovat 1 437 034 Kč.

Tříkrálová sbírka 2018 proběhne ve dnech 1. – 14. ledna 2018. Tradiční slavnostní mše s tříkrálovým arcibiskupským požehnáním pro celou arcidiecézi bude slavena v letošním roce 30. prosince v katedrále sv. Václava v Olomouci.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.