čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hrady v Olomouckém kraji se s příchodem Vánoc znovu otevírají

Hrady v Olomouckém kraji se s příchodem Vánoc znovu otevírají návštěvníkům. Chystají akce nejen na vánoční svátky či Silvestra, ale například na Bouzově bude otevřeno už potřetí i na Štědrý den.

Návštěvníky čeká netradiční zimní atmosféra, vánočně vyzdobené komnaty, ale i betlémy na nádvořích. Akce si každoročně nenechá ujít podle kastelánů až několik tisíc lidí. Zájemcům o prohlídky vzkazují, aby se na návštěvu teple oblékli, na hradech se netopí.

Hrad Bouzov chystá akce na Štědrý den, vánoční svátky i Silvestra. "Vánoční prohlídky na Štěpána děláme už zhruba sedmý rok, Bouzovské nadělování i Silvestr na hradě budou potřetí. Akci na Štědrý den bereme jako zastavení před štědrovečerní večeří, lidé mají příležitost obdarovat své blízké dárkem. Jezdí sem v tento den návštěvníci i hodně zdaleka, protože málokdo tyto akce dělá," řekla kastelánka Zuzana Šulcová.

Na všechny akce je potřeba se objednat. Na Štědrý den chystá hrad akci Bouzovské nadělování, jde o netradiční prohlídku vyzdobeným hradem pro 60 návštěvníků. S sebou si lidé nosí vánoční dárky, kterými obdarovávají své blízké v Rytířském sále. Dohromady přes 400 lidí si každoročně nenechá ujít ani prohlídky Vánoční hrad Bouzov 26. a 27. prosince. "Na prvním nádvoří bude zájemce čekat živý betlém a výtvarná dílna pro děti. Máme zde i dřevěný betlém, ve kterém se mohou návštěvníci vyfotit jako vánoční postavy," uvedila kastelánka.

Podobný počet návštěvníků si může na Bouzově užít i poslední den v roce. Na Silvestra chystá hrad prohlídku, která končí na prvním nádvoří silvestrovským přípitkem. "Na této prohlídce se návštěvníci dozví i veselé historky, co se během roku přihodilo návštěvníkům i průvodcům, nechybějí ani přebrepty průvodců či nevšední dotazy návštěvníků," dodala Šulcová.

Autoři | Tisková zpráva | Foto platon.sk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.