úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Lidé vyslyšeli výzvu olomoucké charity, obdarovali děti z Ukrajiny

Tři sta čtyřicet jedna chudých dětí z Ukrajiny obdarovali letos vánočními dárky lidé z celé republiky, kteří reagovali na výzvu Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Je to o čtyři desítky více než loni. O sbírku byl letos velký zájem, seznam dětí a jejich přání byl rozebrán do měsíce, řekla mluvčí ACHO Karolína Opatřilová. Vánoční balíčky přivezou na Ukrajinu charitní pracovníci příští týden, začátkem ledna budou obdarováni děti ze čtyř měst.

Sbírku vyhlásila charita v říjnu. Lidé posílali dětem z dětských domovů či sociálně slabých rodin dárky přímo na míru podle jejich přání a potřeb, vybírali si je ze seznamu na stránkách ACHO www.acho.cz. Šlo především o oblečení či obuv, školní potřeby, hračky nebo knížky. „Balíčky dostávají velmi chudé děti, jsou mezi nimi polosirotci, postižené děti či děti z početných nebo neúplných rodin. Vánoční balíček je pro mnohé jediným dárkem, který za celý rok dostanou," uvedla spolupracovnice charity Olesija Župnyková, která vede fond Děti v nouzi, jež ACHO podporuje.

Balíčky poputují do čtyř ukrajinských měst, dostanou je děti z Lopatynu, Bortnik, Kolomyje a Ternopilu. Dárky potěší i děti, které vyhnal z domovů na východě země válečný konflikt. Například v Lopatynu si pro dárky z Česka jezdí každoročně na saních. „Některé dárky jsou obrovské a děti je neunesou, takže přijíždějí po zasněžených cestách do Lopatynu se saněmi. Děti se na tento okamžik těší celý rok a jsou navíc motivované, aby se chovaly slušně, pomáhaly si," doplnila pracovnice fondu.

Charitní pracovníci letos vytipovali 341 dětí od jednoho roku do 20 let. Do sbírky každoročně přispívají lidé z celé České republiky, ale většinu tvoří lidé z území olomoucké arcidiecéze. Zapojeny jsou také jednotlivé charity. „Dárci si mohli vybrat v seznamu konkrétní dítě, kterému udělají radost. A byli velmi štědří. Za jediný měsíc jsme už neměli žádné dítě k obdarování. Nejvíce balíčků nám přišlo z Hranic a okolí," doplnil vedoucí humanitárního oddělení ACHO Martin Zamazal.

Sbírka se letos konala pojedenácté. V počátcích vozili charitní pracovníci na Ukrajinu balíčky malým autem, zájem dárců však rostl a nyní už s dárky jezdí do Bortnik, Kolomyje, Ternopilu a Lopatynu kamion. Charitní pracovníci dosud odvezli na Ukrajinu 1853 dárků.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.