pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Známá lávka přes železnici v Hejčíně se nadobro uzavře, je v havarijním stavu

Lávka pro pěší nad železniční tratí spojující olomoucké ulice Na Trati a Václavkova se ke konci roku uzavře. V průběhu roku se pak odstraní úplně. Rozhodla tak mostní prohlídka.

Dva roky navíc 

V roce 2015 radní rozhodli o nejnutnější údržbě lávky za zhruba půl milionu korun, která zajistila její bezpečný provoz a prodloužila životnost lávky o dva roky. „Jde o plánované uzavření a následné snesení lávky pro pěší v Hejčíně, které jsme avizovali poprvé už před dvěma lety, kdy jsme pečlivě zvažovali a diskutovali možné varianty pro její zachování či odstranění,“ připomněl primátor Antonín Staněk.

Neodpovídající stav 

K odborné prohlídce lávky došlo 28. listopadu. Ta potvrdila havarijní stav lávky a nutnost uzavření pro veřejný provoz s platností do konce roku 2017. Lávka přes železniční trať se tak pro veřejnost definitivně uzavře letos 28. prosince, samotné snesení lávky je plánováno v průběhu roku 2018.

Nová lávka není v plánu 

Variantu náhrady, která by znamenala vybudování nového úrovňového přechodu, zatím město nezvažuje. „Jsme vedeni snahou minimalizovat dopad takové investice na rozpočet města. Původní odhady na zřízení bezbariérového přechodu pro pěší totiž předpokládaly částku až 15 milionů,“ vysvětlil důvody primátor. Krom toho by město muselo řešit také majetkoprávní vztahy, protože nevlastní všechny dotčené pozemky v lokalitě.

 

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.