pátek 19. dubna 2024 Rostislav

ANKETA: Šest pohádkových klasik, díky kterým poznáte, že Vánoce jsou tady

Vánoční stromeček, zabalené dárky, vůně cukroví a koledy znějící všude kolem. Všechny tyto věci už máte a vnímáte, ale stále nejste vánočně naladěni? Zbývá už jen jediné, co dokáže i toho největšího vánočního cynika proměnit v malé dítě těšící se na přílet Ježíška. A ne, není to vánoční reklama na Kofolu nebo Coca Colu.

Ale u televize přece jen zůstaneme. Co jiného může naladit sváteční atmosféru víc, než pořádná vánoční pohádka. 

Tři oříšky pro Popelku 

Příběh, který se dočkal mnoha zpracování. Našli bychom jistě několik dobrých filmů o Popelce, ale žádný nebude nikdy tak dobrý, jako ten s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem. 

S čerty nejsou žerty

Máchale! Spadlo ti to! Asi vítr! A mnoho dalších hlášek, které zná opravdu každý. Není to sice příběh přímo spojený s vánoční tématikou, ale zeptejte se deseti lidí, jaká pohádka k těmto svátkům neodmyslitelně patří a minimálně devět z deseti ji řekne. 

Anděl Páně

Nejmladší z výběru, ale svoje místo si zde jistě zaslouží. Protože jestli S čerty nejsou žerty nebylo vánočním příběhem ani trochu, Anděl Páně je jím na sto procent. A musí tady být už jen proto, že se natáčela i v jižních Čechách.

Byl jednou jeden král

Taková ta klasika. Protože každý ví, že sůl je nad zlato. A že Maruška to přeci myslela dobře.

Princezna se zlatou hvězdou

Každá malá holčička chtěla být jednou princezna. A nejlépe ta se zlatou hvězdou na čele. Příběh, který má vše, co by každá pohádka měla mít, je rozhodně takovou vánoční klasikou.

Sám doma

A ano, nesmíme zapomenout na Kevina. Ačkoliv, kdyby se na Kevina jednou nezapomnělo, nevznikla snad jedna z nejlepších komedií, která k Vánocům rozhodně patří. Není to klasická česká pohádka, ale řekněte - umíte si bez Kevina představit Vánoce?

Jaká pohádka je pro vás ta nej?

Celkem hlasovalo215 čtenářů

Autoři | Foto Filmové studium Barrandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.