čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Nesprávné užívání pyrotechniky způsobuje každoročně požáry a zranění. Může se i prodražit

Hasiči každoročně vyjíždějí o silvestrovské noci k desítkám požárů, které lidé způsobí zábavní pyrotechnikou. Kvůli neopatrnosti a špatné manipulaci s rachejtlemi vznikají milionové škody a někdy i vážná zranění. Prodej i nákup těchto předmětů má svá přísná pravidla.

Nejčastěji hoří travní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. Oheň někdy zasáhne i zaparkované automobily či ploché střechy domů. Prodejce pyrotechniky koncem roku kontrolují pracovníci České obchodní inspekce (ČOI), jen loni našli nedostatky u každého třetího.

Stále rostoucí obliba zábavní pyrotechniky se projevuje i na výjezdech hasičů koncem kalendářního roku. Zatímco dlouhodobý denní průměrný počet požárů je 49, tak 31. prosince 2016 hořelo 96krát, a v roce 2015 dokonce 121krát," uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Nejvíce požárů při oslavách nového roku vzniká ve velkých městech a hned po půlnoci. Například za první tři hodiny letošního roku evidovali hasiči 40 požárů způsobených hořící pyrotechnikou. Nejčastější příčinou je lidská nedbalost. „Při nákupu je třeba se zaměřit zejména na kvalitu nabízeného zboží. Předměty nesmí být poškozené, prohnuté, ani navlhlé. Pozor také při nákupu za podezřele nízkou prodejní cenu. Nákup zábavné pyrotechniky je nejlépe provádět u autorizovaných prodejců. Tam je také záruka, že zboží, ještě než se dostane ke kupujícímu, je správně uloženo,“ uvedla policejní mluvčí Hana Millerová.

Česká obchodní inspekce se kontrole pyrotechniky prodávané v obchodech či stáncích nejvíce věnuje právě poslední týden roku,“ sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Například loňský prosinec provedli inspektoři 234 kontrol, nedostatky zjistili ve více než třetině z nich. Prodejci a distributoři pyrotechniky dostali za méně závažné nedostatky 25 pokut v celkové výši 92 tisíc korun a další pokuty byly uloženy v rámci správních řízení. ČOI tehdy zakázala prodej 3066 kusů výrobků. Inspektoři dále zjistili, že prodávající nabízeli zboží bez označení a bez uvedení příslušné kategorie nebezpečnosti. Výrobky neměly návod k použití v českém jazyce ani údaj o věkové hranici, kterou je prodej určitých druhů pyrotechniky limitován.

Prodej i nákup pyrotechnických předmětů má svá přísná pravidla

Prodej pyrotechniky upravuje vyhláška Českého báňského úřadu, podle níž lze ve stánkovém prodeji nabízet jen lehkou pyrotechniku, zařazenou do první třídy nebezpečnosti. Výrobky druhé třídy je možné prodávat jen lidem starším 18 let. Zábavní pyrotechnika třetí třídy je určena pouze lidem s kvalifikací odpalovače ohňostrojů. Žádný z pyrotechnických výrobků není určen k používání uvnitř budov. Neměly by je odpalovat děti bez dohledu dospělých ani podnapilé osoby.

Při nesprávném použití pyrotechniky, která způsobí požár, mohou hasiči udělit pokutu až 25 tisíc korun. Odpalovat světlice je nutné nejméně sto metrů od obydlí. Od petard sice hořet nezačne, ale při nevhodném odpálení mohou nenávratně poškodit sluch.

Na trhu je v současné době nabízena  široká škála nejrůznější druhů dělových ran, raket a vystřelovacích efektů. Prodej i nákup pyrotechnických předmětů pro zábavné účely, které při dodržování návodu k používání neohrozí výbuchem bezpečnost osob i majetku, mají svá přísná pravidla. Zásadně se u těchto výrobků musí dodržovat návod na obalu výrobku, samozřejmě uvedený v českém jazyce, kde je zřejmý způsob i místo použití. Výrobek musí být označen zkušební značkou, klasifikační třídou, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti a nesmí chybět ani údaj o době použitelnosti,“ uvedla za jihočeské policisty Millerová.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.