středa 24. dubna 2024 Jiří

Kauzu dívenky usmrcené pádem z vlaku dnes otevřel olomoucký soud, průvodčí vinu popírá

Olomoucký soud dnes začal projednávat případ tragické nehody, při které předloni zemřela dvouletá dívenka po pádu z vlaku na Olomoucku. Z usmrcení z nedbalosti se zodpovídají vlakvedoucí a průvodčí, podle žalobce se nepřesvědčily o uzavření dveří vlaku, ze kterých podle obžaloby dítě vypadlo. Oběma hrozí až šest let vězení.

Průvodčí dnes uvedla, že zavření dveří zkontrolovala podle tehdejších předpisů pohledem. Cestujícího, který nastoupil do vlaku osudnými dveřmi už po signálu k odjezdu vlaku, si už nevšimla. Soud případ odročil na 22. ledna.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy na konci července 2016. Obžalované se podle žalobce před vypravením vlaku z hlavního nádraží v Olomouci nepřesvědčily o uzavření dveří. „Způsobily tím odjezd vlaku s řádně neuzavřenými dveřmi, které se z vnitřní části jevily jako uzavřené. V důsledku zrychlování vlaku na trati mezi hlavním nádraží a Štěpánovem došlo k prudkému a neočekávanému otevření dveří. Z nich vypadla dívka, která stála v té době na přestavku, kde čekala na svou matku a sestru, které se nacházely v prostoru WC," uvedl žalobce Jaroslav Rašendorfer.

Vlak byl poté zastaven ruční brzdou. Dívenku našla vlakvedoucí, která ji běžela zhruba kilometr po trati s lékárničkou hledat. Na místo letěl ještě vrtulník, pomoci dítěti už záchranáři nemohli. Dívenka utrpěla těžké poranění hlavy, na místě zemřela. Podle žalobce zaměstnankyně drah porušily povinnosti vyplývající ze svého zaměstnání.

Souprava měla šest vozů. Vlakvedoucí, která se z dnešního jednání omluvila, měla na starosti první dva vozy, obžalovaná Jana Stejskalová v roli průvodčí zbylé vagony. Dítě vypadlo z třetího vagonu. „V té době nám předpis nenařizoval znovu přebouchnout dveře, měly jsme povinnost dveře kontrolovat jenom vizuálně. Od té doby je nový pokyn projít celou soupravu a všechny dveře otevřít a znovu zavřít," uvedla Stejskalová. Osudné dveře prý zavřela před odjezdem vlaku, když postupovala směrem dozadu. Poté nastoupila do posledního vagonu a vlakvedoucí dala signál, že je vlak připraven k odjezdu. „Pohledem jsem zkontrolovala, že jsou dveře pozavírané. Žádné se mi nezdály nedovřené," dodala žena.

Dění na peronu těsně před odjezdem vlaku měla podle ní kontrolovat už vlakvedoucí. Z podchodu v té chvíli vyběhl podle kamerových záznamů těsně před odjezdem vlaku poslední cestující, který nastoupil právě do třetího vagonu. Ženy si ho však zřejmě nevšimly, průvodčí již byla podle svých slov ve voze a vlakvedoucí v té chvíli dávala signál strojvedoucímu k odjezdu. „Když jí dám souhlas, ona se otočí a komunikuje se strojvedoucím," dodala Stejskalová.

Před otevřením kauzy u soudu se objevilo svědectví dalšího pracovníka, že dítě mohlo vypadnout z okna. Okolnosti tragédie by měla před soudem objasnit i rodina oběti. Náhradu škody po obžalovaných nepožadují, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Podle jejich zmocněnce mají zájem o řádné vyšetření celé události a zejména o to, aby se podobná událost neopakovala.

Autoři | Foto flickr.com

Štítky olomouc, železnice, smrt, pád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.