středa 24. dubna 2024 Jiří

Šest mužů na Štědrý den darovalo krev, aby pomohli ženě bojující s leukémií

Sedm statečných nemusíte potkat pouze na filmovém plátně v téměř šedesát let starém kultovním westernu. My jsme je objevili o letošních Vánocích mezi dárci krve. Tedy šest statečných mužů. Tou sedmou statečnou je žena bojující s leukémií na Hemato-onkologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc. A právě jí na pomoc bylo povoláno šest dobrovolníků. Přišli všichni. Jeden z nich pak dokonce obětoval i velkou část svého Štědrého dne a namísto s rodinou jej strávil na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Šestačtyřicetileté Marcele diagnostikovali lékaři zhoubné onemocnění krvetvorby letos v září. Během léčby dostala krevní přípravky od více než 180 dárců. „Jedinou nadějí na vyléčení je pro ni transplantace kostní dřeně, kterou má podstoupit mezi svátky. Vhodný dárce už byl nalezen v německém registru. Aby však mohla tuto náročnou léčbu vůbec absolvovat, musí se nám podařit zvládnout infekci, která její stav zásadně komplikuje. Nutně tedy ke svému boji potřebuje přísun bílých krvinek od dárců našeho transfuzního oddělení,“ popsala před Vánocemi MUDr. Ivana Skoumalová, lékařka Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc.

Speciální odběry granulocytů na Transfuzním oddělení FN Olomouc provádějí jen několikrát do roka. Olomoucké pracoviště je jedním ze tří v celé České republice, kde se granulocytární přípravky z krve vyrábí. „Podobných odběrů, při nichž z plné krve v separátoru oddělíme bílé krvinky a zbytek krevních složek vrátíme dárci zpět, děláme tak čtyřicet až padesát do roka. Koncentrát bílých krvinek je nepostradatelný pro léčbu některých zejména hematologických a hematoonkologických pacientů, které v souvislosti s nedostatkem vlastních bílých krvinek a narušené krvetvorby ohrožují velmi těžké infekce,“ vysvětlila MUDr. Dana Galuszková, Ph.D., MBA, primářka Transfuzního oddělení FN Olomouc s tím, že darované granulocyty mají velmi krátkou životnost. „Je nutné je podat do čtyřiadvaceti hodin, nelze je tedy odebrat s předstihem a proto může vzniknout situace, kdy je nutné pozvat dárce k odběru třeba i na Štědrý den,“ doplnila Galuszková.

Důležitým kritériem pro výběr vhodného dárce přitom není pouze krevní skupina, ale také takzvaná HLA kompatibilita, tedy zjednodušeně řečeno nesmí být tělo příjemce proti krvinkám dárce imunní. Najít vhodného dárce tedy není vůbec snadné. Šest vytipovaných a velmi zkušených dárců, což je rovněž podmínkou pro tento specializovaný odběr, muselo tedy v předvánočním shonu najít chvíli času a přijít na odběr vzorku k otestování protilátek. Jako vhodný dárce pak vyšel až ten poslední a nejzkušenější – Aleš Němčanský z Doloplaz na Olomoucku. „Když mi řekli, že jsem jako jediný prošel sítem, neváhal jsem ani minutu. Vůbec jsme doma neřešili, jestli je, nebo není svátek,“ uvedl dárce, který na Štědrý den musel na Transfuzním oddělení FN Olomouc strávit několik hodin a teprve potom si mohl s manželkou a desetiletým synem v klidu užít Vánoce. „Byl to nejlepší dárek, jaký jsem kdy komu mohl v životě dát,“ dodal Aleš Němčanský.

Tisková zpráva | Foto Egon Havrlant | Zdroj marketing.fnol.cz

Štítky darování krve, Štědrý den, FNOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.