sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

HLÍDACÍ PES: Olomoucký zimní stadion – nejasná budoucnost „Plechárny“ a šedá eminence Karel Kuropata

Olomouc odkoupí pozemky kolem zimního stadionu ve městě od známého podnikatele v pivovarnictví Karla Kuropaty za 94,5 milionů korun. Nákupy majetku kolem „Plechárny“ schválili členové městského zastupitelstva 13. listopadu, a Olomoučané se tak snad po letech dočkají i vytoužené rekonstrukce haly. S pozemky odkoupila Olomouc i dokumentaci za více než 5 milionů, tu ale nejspíš nevyužije.

Olomoucká „Plechárna“ toho pamatuje hodně. Otevřeli ji měsíc před komunistickým pučem, 25. ledna 1948. Na jejím ledě vyrostla řada známých hokejových jmen. Po povodních a dalších událostech divokých devadesátých let se ale „Plechárna“ ocitla ve velmi složité situaci.

Po desítkách let čekání teď ale Olomouc udělala další krok k vytoužené přestavbě a modernizaci stadionu. Pozemky, které dosud patřily společnosti Hokejová hala podnikatele Karla Kuropaty, přejdou do rukou města za 94,5 milionu korun, čímž by se mohla celá anabáze ukončit.

Znalecký posudek ocenil malou halu a veškeré okolní pozemky ve vlastnictví Karla Kuropaty na 81,1 milionu korun (bez daně). Ocenění ale nepočítá se souvisejícími právy k projektům – na uvedené projekty a práva podle důvodové zprávy město nepodalo žádný podnět k ocenění.


Současná podoba zimního stadionu v Olomouci. Zdroj: wikimedia.org

Cenu veškerých dokumentací, práv a staré plány rekonstrukce podnikatel vyčíslil na více než 5 milionů korun. „Kupujeme pozemky a malou halu za cenu, která je na stole, protože jinou možnost nemáme,“ řekl na jednání zastupitelstva 13. 11. 2017 Milan Feranec (ANO). Radnice je ochotná od podnikatele Kuropaty koupit i několik let staré projekty, které řeší opravy malé haly či přestavby stadionu.

Tuto dokumentaci ale s největší pravděpodobností město nevyužije. „Společnost Hokejová hala nabízí majetek výhradně jako soubor nemovitých a movitých věcí a projektů. Po částech ho neprodá. Město tedy nemá na výběr, musí koupit vše,“ potvrdil právní zástupce radnice Petr Konečný pro MF DNES.

Nákupy bez plánu

Zachování zimního stadionu v centru města v minulosti podporovala i komise městské části Olomouc-střed. Ta teď podpořila i koupi pozemků: „Co se týče ostatních nemovitostí, souhlasíme s koupí za předpokladu, že má radnice města Olomouc jasno v tom, co s celým areálem, v jakých etapách a s jakým cílem chce dělat,“ stojí v důvodové zprávě ze zasedání zastupitelstva.

Právě nejasné cíle radnice vadí předsedovi komise Zdeňku Černohouzovi, který byl zakladatelem spolku fanoušků olomouckého hokeje a vedl petiční výbor, ve kterém se za rekonstrukci či vybudování nového zimního stadionu v Olomouci postavilo svým podpisem 3 412 občanů.

„Když už je koupená i dokumentace, mělo by se začít hned. Projekty měly nějakou cenu a měli bychom je využít. Nejvíce se bojím toho, že město vlastně pořádně neví, jak s další rekonstrukcí začít, nemá časový harmonogram. Pozemky koupili prostě jenom proto, aby se mohli v budoucnu stadionu věnovat bez zábran,“ uvedl pro HlídacíPes.org Černohouz.

Podnikatel jako šedá eminence zimáku

Po dlouholetých tahanicích odkoupila v roce 2012 pozemky u stadionu firma PMS Reality podnikatele Karla Kuropaty. Ten okolní prostory připojil k takzvané malé hale, která také patří do jeho vlastnictví, a vznikla akciová společnost Hokejová hala Olomouc.

Městská koalice vedená Martinem Novotným (ODS) ohlásila v ten samý rok velkolepé plány na generální rekonstrukci haly a jejího okolí. Dohoda s vlastníkem Kuropatou byla na spadnutí a vznikly i vizualizace, díky kterým se nové podobě stadionu začalo říkat „Ledová kostka“. Koalice ale projekt do úspěšného konce nedotáhla.


Vizualizace rekonstruované zimní haly v Olomouci z roku 2012. Zdroj: A2 Architekti

V říjnu 2014 dospěla dlouhodobě neřešená situace kolem zimního stadionu do slepé uličky. Dokonce ze strany Karla Kuropaty hrozilo odstavení strojovny, která zajišťuje ledový povrch, a tím by bylo znemožněno užívání hokejové haly. Aktuální nájemní smlouva platí do 28. února.

Supí obchody Kuropaty

Společnosti PMS patří do koncernu firem podnikatele z Kroměříže Karla Kuropaty a od roku 2014 sdružuje moravské pivovary Holba, Zubr a Litovel. Kuropata byl do roku 2010 předsedou představenstva v Kroměřížské Moravské sladovně.

Je členem představenstva ve firmě Slezan Holding a.s., která pronajímá sklady a průmyslové objekty. Kuropatovy společnosti HSK Invest a I.S. Fond jsou společníky ve firmě Fontána Kroměříž, která je důležitým velkoobchodním prodejcem alkoholu.

Slezan Holding vznikl jako fúze společnosti Textil Invest Group se společností Slezan Frýdek-Místek a mluvilo se o něm i v souvislosti s krachem známé prostějovské oděvní firmy OP Prostějov. V průběhu insolvenčního procesu OP společnosti nakoupily firmy Textil Invest a Pyrghos Lefkos malé pohledávky.

V obchodních kruzích v té době kolovala spekulace, že tajným hráčem, pro něhož  firmy pracují, je právě Karel Kuropata. Server týden.cz v prosinci 2010 napsal: „V případě krachu OP se v tisku spekuluje, že zde má své zájmy specialista na „supí obchody“ Karel Kuropata.“

Majetkoprávní vztahy zimního stadionu v Olomouci a jeho okolí



Zdroj: Příloha č. 2 – Vývoj majetkoprávních vztahů v dotčené lokalitě, Zasedání Zastupitelstva města Olomouce 13.11.2017


Zdroj: Příloha č. 2 – Vývoj majetkoprávních vztahů v dotčené lokalitě, Zasedání Zastupitelstva města Olomouce 13.11.2017


Zdroj: Příloha č. 2 – Vývoj majetkoprávních vztahů v dotčené lokalitě, Zasedání Zastupitelstva města Olomouce 13.11.2017


Zdroj: Příloha č. 2 – Vývoj majetkoprávních vztahů v dotčené lokalitě, Zasedání Zastupitelstva města Olomouce 13.11.2017


Zdroj: Příloha č. 2 – Vývoj majetkoprávních vztahů v dotčené lokalitě, Zasedání Zastupitelstva města Olomouce 13.11.2017


Tento text byl zveřejněn se souhlasem redakce Hlídacího psa. Původní text naleznete zde.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons | Zdroj Hlídací pes Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.