pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Soud udělil za rasově motivované výhružky na facebooku Radka Bangy muži z Prostějova podmíněný trest

Za rasově motivované výhrůžky zpěváku Radoslavu Bangovi v souvislosti s jeho postojem ke kapele Ortel potrestal dnes prostějovský soud dvaatřicetiletého Aleše Rozsívala podmíněným trestem 18 měsíců se zkušební dobou 30 měsíců. Odsoudil ho za čtyři trestné činy.

Xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů a výhrůžek umístil Rozsíval na zpěvákův profil v prosinci 2016. Reagoval tak na to, že Banga tehdy demonstrativně odešel z divadelního sálu při vyhlášení skupiny Ortel během předávání cen Zlatý slavík. Rozsíval se dnes k soudu nedostavil.

Muž byl odsouzen za hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, násilí proti skupině obyvatel či jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Původně mu hrozily až tři roky vězení. Rozsíval se na policii původně přiznal a svého jednání litoval, později své doznání i čin zpochybnil.

Případ se týká Rozsívalových příspěvků na profilu zpěváka 5. prosince 2016. Podle obžaloby byly plné nenávisti, rasového podněcování a vulgarismů. Zpěvákovi muž vyhrožoval smrtí, "plynovou sprchou" či uranovými doly. Banga měl podle svých slov obavu o život, byla mu přidělena i zvýšená policejní ochrana. Výhrůžky se dotkly i jeho bratra Patrika.

V Bangově případě jde o druhého člověka, který za urážky skončil před soudem. V srpnu letošního roku potrestal kladenský okresní soud dvacetiletého studenta Davida Šmída za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka 100 hodinami veřejně prospěšných prací.

Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, doprovodil loni ocenění kapely Ortel za druhé místo v tradiční anketě popularity pískotem a poté s manželkou na protest opustili sál. Druhý den svou reakci vysvětlil na svém účtu. Jeho klíčovým argumentem bylo, že Ortel podle jeho soudu podporuje nacismus. Banga se ptal svých kolegů, čemu tleskali. „Já vám řeknu čemu - tleskali jste nacistům," uvedl. Jeho profil poté zaplavily nenávistné projevy.

Autoři | Foto FB Gipsy.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.