pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kraj letos zvýší dotace na cyklostezky na deset milionů korun

Olomoucký kraj letos zvýší dotace na opravu a budování cyklostezek meziročně o více než třetinu na deset milionů korun. Žádosti o dotace na cyklostezky budeme přijímat od 20. ledna do 15. února, sdělil hejtman Ladislav Okleštěk. Olomoucký kraj má díky milionovým investicím jednu z nejhustších sítí cyklostezek v Česku.

„Naší snahou bude podpořit zejména ty projekty, které pomůžou řešit bezpečnou jízdu cyklistů v místech, jež jsou z pohledu dopravního provozu velmi riziková a nebezpečná," uvedl Okleštěk. Dotační program zaměřený na cyklostezky zavedlo hejtmanství už v roce 2004. Loni kraj vyčlenil na podporu budování cyklostezek sedm milionů korun.

Cyklostezky, což jsou samostatné komunikace pro cyklisty, usnadňují cyklistům dopravu ve městech či mezi obcemi. Síť cyklostezek postupně buduje například Olomouc, kde už měří přes 60 kilometrů. Také v Přerově či Prostějově se síť cyklostezek průběžně rozšiřuje. Spolu s cyklotrasami, které mohou být vyznačeny i na běžné silnici, pomáhají cyklostezky v regionu oživit turistický ruch a zároveň zvyšují bezpečnost cyklistů.

Olomoucký kraj nyní podle údajů z Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji protíná zhruba 337 kilometrů cyklostezek. Na jejich stavbu bylo od roku 2009 vyčleněno více než půl miliardy korun. Hlavní část nákladů na stavbu cyklostezek pokryly evropské dotace Regionálního operačního programu Střední Morava, které obnášely 324 milionů korun.

Státní fond dopravní infrastruktury poskytl 130,2 milionu korun a operační program zaměřený na přeshraniční spolupráci mezi Českem a Polskem 15 milionů korun. Z rozpočtu Olomoucké kraje bylo na stavbu cyklostezek od roku 2009 poukázáno zhruba 50 milionů korun. Další desítky milionů korun do cyklostezek investovaly města a obce.

Od roku 2009 se celková délka cyklostezek v Olomouckém kraji zdvojnásobila. Zatímco v roce 2009 bylo v regionu evidováno 169 kilometrů cyklostezek, loni v lednu jich bylo 337 kilometrů. V Olomouckém kraji je zároveň evidováno bezmála 2700 kilometrů značených cyklotras.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.