čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

„Olomouc – Genius loci“ je nové motto města

Latinské úsloví Genius loci (Duch místa) se nejčastěji používá při označení míst, která mají nezaměnitelnou atmosféru. Olomouc ho nově bude mít přímo v mottu města. Stejné motto však už má i univerzita.

Motto Olomouc – Genius loci bylo vybráno ze sto osmdesáti návrhů, které do soutěže o motto města v rámci zpracování nového Strategického plánu, posílala široká veřejnost. Vítězné motto však do soutěže zaslala prostřednictvím prorektora samotná univerzita, ve formě se třemi tečkami stejné motto zaslala i Helena Kociánová. Na druhém místě se umístil návrh Jitky Hoškové Olomouc – dáma, co umí žít. Třetí místo obsadila s návrhem ve znění Olomouc – plná památek je jenom začátek Vlasta Skopalová.

Prorektor pro komunikaci Univerzity Palackého Petr Bilík sdílení motta univerzitou a městem vítá. „Lingvistické i obsahové zdůvodnění je zcela adekvátní a dobře interpretovatelné. Žádné jiné město ani univerzita je zatím nepoužívají,“ řekl Bilík.

Jak bude motto vlastně fungovat? „Motto bude nyní součástí strategického plánu. Lidé se mohou ale i nadále zapojit do sběru projektových podnětů v rámci Zásobníku podnětů, který se do budoucna stane pro magistrát významným zdrojem inspirace pro realizaci případných projektových záměrů ve městě,“ řekl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Autoři nejúspěšnějších návrhů byli symbolicky oceněni celoročními vstupenkami do olomoucké zoologické zahrady a na Městský bál.

Jaké motto se vám líbí nejvíc?

Celkem hlasovalo40 čtenářů

Foto Jindřich Karas

Štítky motto, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.