úterý 16. dubna 2024 Irena

Arcidiecézní muzeum v Olomouci vystavuje buddhistické umění

Atmosféru japonských svatyní a klášterů mohou ode dneška zažít návštěvníci Arcidiecézného muzea v Olomouci. Zdejší prostory zabralo na osm desítek exponátů japonského buddhistického umění. Výstava dostala název Strastmi k probuzení. Sochy, malby, tisky, oltáříky či talismany z 16. až 20. století budou v Olomouci k vidění do poloviny září.

Exponáty pocházejí z pražského Náprstkova muzea, které vlastní největší tuzemskou kolekci japonského buddhistického umění. "Nejstarší exponát pochází z 16. století, hlavní část výstavy však tvoří předměty z 19. století," řekla novinářům kurátorka výstavy Gabriela Elbelová.
   

Soubor asi 500 předmětů, které Náprstkovo muzeum vlastní, shromažďovali čeští cestovatelé a japanofilové zhruba 150 let. Zakladatelem sbírky byl Vojta Náprstek, který zpočátku soukromé muzeum otevřel v roce 1862. "Další exponáty z naší sbírky pocházejí například od učitele na střední škole Josefa Kořenského či hospodáře námořnictva Václava Stejskala. Řadu exponátů přivezl cestovatel a spisovatel Joe Hloucha," doplnila Alice Kraemerová z Náprstkova muzea.
   

Z Prahy do Arcidiecézního muzea se na téměř tři měsíce přestěhovaly především sochy, malby, tisky, přenosné oltáře, vykuřovadla či dobové fotografie. Řada exponátů pochází podle kurátorů výstavy skutečně z chrámů. Řadí se mezi ně například Hlouchovo křeslo, vzácné je podle pracovníků muzea i ručně tkané roucho, které dovezl Stejskal. "Mnohé předměty mají cenu i v tom, že už v Japonsku neexistují," doplnila Kraemerová.
   

Kulturu exotického Japonska zprostředkovává Arcidiecézní muzeum svým návštěvníkům podruhé. Před dvěma lety představilo na úspěšné výstavě Stín kvetoucí sakury výběr japonského umění 19. a 20. století z českých sbírek.

 

Zdroj: ČTK

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.