čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Desítky lidí v Olomouci uctily památku obětí teroristů ve Francii

Několik desítek lidí se včera večer v centru Olomouce zúčastnilo pochodu k uctění památky obětí teroristických útoku ve Francii, při kterých minulý týden zahynulo 17 lidí. Účastníci pochodu nesli lampiony, zapálené svíčky i cedule s nápisem "Je suis Charlie", kterými připomněli zavražděné francouzské novináře.

Pochod byl zahájen zhruba v 18:00 u sochy T. G.Masaryka na Žižkově náměstí, odkud se průvod lidí pomalu vydal přes Náměstí republiky na Horní náměstí. Účastníci pochodu se zastavili u orloje, před kterým položili hořící svíčky. V průvodu byl i olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD) a někteří členové městské rady.

Podle primátora násilí není efektivním řešení jakéhokoliv problému. "Násilí bude vždy a jen vyvolávat další násilí," řekl účastníkům pochodu. Magazín Charlie Hebdo podle něj nezesměšňuje víru, ale je satiricky zaměřeným periodikem. "Satira a zesměšnění, to je strašně moc rozdílná věc. Prostě satira je zcela přirozeným způsobem vyjádření názoru, ale zesměšňování a neuvážené politické výroky, které útočí na samu podstatu jakékoliv víry, to je špatně. Bohužel jsme toho dnes a denně svědky i u nás mezi některými našimi politiky," míní Staněk.

Na kované mříži, která chrání spodní část orloje, už od minulého týdne visí cedule s nápisem "Je suis Charlie", který se stal symbolem solidarity s oběťmi atentátu na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Na stožárech před radnicí vlaje černý prapor a francouzská vlajka.

Středeční útok v Paříži na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, při němž dva islamisté povraždili 12 lidí, otřásl celým světem. Ve čtvrtek další ozbrojenec zabil policistku a v pátek čtyři lidi v židovském lahůdkářství. Ještě v pátek policisté všechny tři teroristy zastřelili.

V neděli přišlo do Paříže uctít památku obětí teroristických útoků až půldruhého milionu lidí. Zřejmě nejmasovější akce ve francouzské metropoli od druhé světové války se podle všeho také stala dosud největší demonstrací proti terorismu. I proto ji sledovaly stovky novinářů a desítky televizních štábů. Vedle francouzských politiků v čele s prezidentem Françoisem Hollandem se jí zúčastnili i představitelé pěti desítek států.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.