čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Dvacet nových kamenů bude pod nohami Olomoučanů připomínat tragické osudy Židů

Tragické osudy olomouckých Židů, kteří byli zavražděni v koncentračních táborech, připomínají lidem v Olomouci další dvě desítky kamenů. Usazeny jsou ode dneška v dlažbách před domy, kde tito lidé žili.

Jeden z nich je věnován i muži, který nelidské řádění nacistů naopak přežil. Jde o jednoho ze dvou Čechů, kterým se podařilo utéct z polského nacistického vyhlazovacího tábora Treblinka, o Olomoučana Karla Ungera. Řekl to Tomáš Hrbek z Židovské obce Olomouc.

Kámen připomínající osud Karla Ungera a jeho rodiny je ode dneška vsazen před domem v Pavlovické ulici. "Z 18.000 osob deportovaných do Treblinky z Terezína přežili jen dva Češi, Pražák Richard Glazar a Olomoučan Karel Unger, který by se před několika dny dožil 94 let. Zemřel v roce 1990 v USA," uvedl Hrbek. Osudy obou přátel popsal Glazar v knize, která vyšla česky s názvem Treblinka, slovo jako z dětské říkanky.

Unger byl nejprve s rodiči a mladším bratrem Hanušem deportovaní v roce 1942 z Olomouce do Terezína, v té době mu bylo 21 let. Poté byli převezeni do vyhlazovacího tábora v Treblince. Mladíci okamžitému zplynování unikli, Ungerova rodina však nikoliv. "Po vzpouře v Treblince v srpnu 1943 se Richardovi a Karlovi podařilo uprchnout a broděním v polské řece Bug smazat po sobě stopy," uvedl Hrbek. Pod falešnou identitou se oba mladíci dostali do Německa, po válce se Karel Unger usadil v USA a Richard Glazar ve Švýcarsku.

Zástupci Židovské obce Olomouc dnes položili dohromady 22 kamenů na devět míst ve městě. Takzvané kameny zmizelých - stolpersteine - se nově objevily například v Komenského a v Panské ulici či na Kollárově náměstí. Počet těchto kamenů se tak ve městě zvýšil už na 134, další vlna se plánuje v září. Žádosti o jejich usazení přicházejí od rodin potomků, od spolužáků nebo pamětníků.

Kameny připomínají osud člověka, který byl transportován za druhé světové války do vyhlazovacích táborů. "Kámen se pokládá před dům, kde ten člověk bydlel. Je to uloženo tak, že lidé, kteří jdou po chodníku, se musí trochu ohnout, aby si text na kamenech mohli přečíst," řekl již dříve předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek.

Stolpersteine - obrazně kameny, o které se zakopává či má se zakopnout, patentoval německý výtvarník Gunter Demnig v roce 1993. O pár let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Nyní jsou v Evropě položeny již desítky tisíc takových kamenů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.