pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Festival VZÁŘÍ v Olomouci nabídne světelný komiks a animaci

Olomoucké ulice a zákoutí se od včerejška opět rozzářily živými paprsky světel. Fasády domů a paláců oživí díla vizuálních umělců, kteří pro festival VZÁŘÍ připravili projekce, komiksy s interaktivní animaci až do 27. září. Program čtvrtého ročníku přehlídky se odehraje ve Smetanových a Bezručových sadech, na Václavském náměstí, náměstí Republiky nebo na sídlišti v Rožňavské ulici, řekl dnes ČTK ředitel festivalu Kamil Zajíček.

Festival nabídne čtyři atraktivní instalace, několik tematicky příbuzných výstav a součástí programu je také přednáška o netradičních fenoménech vizuální kultury na téma Obraz světla ve městě. "Největší pozornost diváků se však již tradičně soustředí na projekce, které promění fasády olomouckých budov ve velká filmová plátna. Videomappingové animace a projekce si letos pro festival připravilo celkem sedm týmů," uvedl Zajíček.
   

První projekční plochou bude ve čtvrtek 25. září Arcidiecézní muzeum Olomouc. Jako součástí vernisáže sochaře Ivana Theimera se na objektu odehraje příběh inspirovaný jeho tvorbou. Tvůrcem projekce je student architektury Jan Adamus. Za dalšími projekcemi se zájemci mohou vydat do Ztracené ulice, kde uvidí animované komiksy Tomáše Kopřivy, pohyblivé básně skupiny Chaosprowc nebo instalaci německé umělkyně Michaely Rotschové.
   

Hlavní a současně závěrečný večer festivalu pořadatelé směřují na náměstí Republiky, kde k projekci propůjčí fasádu budova Poštovního a telegrafního úřadu. "Zde diváci zhlédnou projekty olomoucké výtvarné skupiny Lesmír, promluví k nim drzá komiksová postavička Fagi z divadla DNO" popsal Zajíček.
   

Letošní program nejstarší přehlídky tohoto druhu v ČR zahrnuje i několik světelných instalací, které si lze prohlédnout v Lomené galerii a v krytu civilní obrany v Bezručových sadech. Jednodenní multimediální instalace bude k vidění také ve Smetanových sadech u jezírka. Organizátoři festivalu myslí i na lidi s poškozením zraku. Návštěvníci výstavy (Ne)viditelná Olomouc mohou prožít reprízy projekcí zprostředkovaně díky doprovodnému komentáři.
   

Podrobný program festivalu včetně dalších doprovodných aktivit lze nalézt na webu www.vzari.cz. Videomapping je směr vizuálního umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty. Promítané video respektuje rysy objektu a dokáže vizuálně modifikovat původní tvary. Projekce se konají večer a jsou podkresleny hudbou a zvuky doplňujícími obrazový výjev.
 
http://www.vzari.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.