pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Hřebejk bude o víkendu natáčet v Olomouci detektivku s Budařem, Krobotem a Melíškovou

Nová detektivka Případ pro exorcistu podle stejnojmenné knižní předlohy olomouckého spisovatele Michala Sýkory je třídílnou minisérií, která přivede na obrazovku dvojici vyšetřovatelů, zabývajících se vraždou mladé Veroniky (Táňa Hlostová). Spisovatel zasadil děj do prostředí Olomouce - což se režisér Jan Hřebejk rozhodl zachovat i při natáčení filmu.

„Případ pro exorcistu vypráví příběh o knězi Karasovi (Jan Budař), který se zamiluje do mladé učitelky Veroniky (Táňa Hlostová). Jeho životní plány a touhu opustit kněžský stav a oženit se však ukončí vražda jeho milované. Veroniku najdou uškrcenou přímo na oltáři v kostele. Vrah, nebo vrazi, ji mučili, znásilnili a na její tělo vypálili satanské znamení,“ přibližuje premisu projektu kreativní producent České televize Jan Štern.


Vraždu začne vyšetřovat olomoucká kriminálka pod vedením komisařky Marie Výrové (Klára Melíšková) a jejího kolegy Pavla Mráze (Stanislav Majer). Oba se během vyšetřování budou muset potýkat s nevhodnými zásahy ze strany svého nadřízeného vrchního komisaře Vitouše (Miroslav Krobot), který je vůči církvi a církevním dogmatům silně předpojatý. Prosazuje, že vrahem Veroniky je sám kněz Karas, protože na ní praktikoval exorcismus a pokoušel se z ní vymítat ďábla.
„Naším cílem je na základě kvalitních a žánrově propracovaných literárních předloh kriminálních románů Michala Sýkory vytvořit kriminální ságu s výraznými a diferencovanými postavami vyšetřovatelů. Východiskem nám byly jeho krimi romány Případ pro exorcistu a Modré stíny, včetně dalšího rozpracovaného pokračování,“ doplňuje Jan Štern.

V tvůrčím týmu se sehrané duo Jan Hřebejk a Petr Jarchovský sešlo přímo s autorem předlohy Michalem Sýkorou. Pro něj je kniha Případ pro exorcistu jeho detektivní prvotinou, která se setkala s velkým čtenářským ohlasem.
„Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli,“ říká režisér Jan Hřebejk.

Již celý pátek jste mohli vidět přenosné značky a zákaz zastavení na Dolním náměstí, točit se bude také na Horním náměstí a několika dalších místech v okolí.

Případ pro Exorcistu / režie: Jan Hřebejk / scénář: Michal Sýkora, Petr Jarchovský / kamera: Martin Žiaran / kostýmy: Katarina Bieliková / architekt: Milan Býček / střih: Vladimír Barák / hudba: Aleš Březina

 

Autor: L.Behingerová

Zdroj fota: www.ceskatelevize.cz
 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.