pátek 29. března 2024 Taťána

Komiksoví kreslíři vzdali v Olomouci hold Saudkovi

Desítka komiksových tvůrců z celé země v pátek v centru Olomouce vzdala hold králi českého komiksu Kájovi Saudkovi. Vlastní tvorbou inspirovanou Saudkovými komiksy vyzdobili čtyřicetimetrovou zeď u Muzea umění. Bílé plochy zdi opatřené komiksovými bublinami se přeměňovaly ve výtvarná díla před očima kolemjdoucích. Netradiční dílo má upozornit na výstavu v muzeu s názvem Hommage a Kája Saudek, která je zatím největší přehlídkou autorovy tvorby.

Smyslem akce je propagovat komiks v rámci velkolepé výstavy Káji Saudka v muzeu. Organizátoři se ponořili do jeho komiksů a vybrali ty, které mají na první pohled co říci. Ideou bylo pomalovat zeď v přímém přenosu prostřednictvím předních komiksových tvůrců.

Pořadatelé pro tuto akci zeď rozdělili na deset bílých ploch, které polepili předtištěnými bublinami z komiksů a filmů Káji Saudka. V každém rohu plochy najdou lidé i Saudkův originál, který mohou porovnat s tvorbou komiksových autorů. Na zdi se objevily například obrázky z komiksů Muriel a andělé, Peruánského deníku, Arnala či z komiksu Kdo chce zabít Jessii? 

Pořadatelé na akci pozvali například Vojtěcha Šedu a Václava Šlajcha, kteří vytvořili komiksy do sborníku Ještě jsme ve válce. Před očima kolemjdoucích tvořil i Petr Novák alias TICHO 762, autor komiksu Jak Masaryk vymyslel Československo, k němuž napsal scénář Pavel Kosatík. K bílé ploše na zdi přistoupil s vlastní předmalovanou skicou a vyzbrojen speciálními grafitovými barvami. "K původnímu obrázku jsem si udělal svou vlastní parafrázi," řekl ČTK Novák. Podotkl, že Kája Saudek pro něj hodně znamená. "Je to můj vzor. Všechny jeho věci sleduji, olomouckou výstavu mám už čtyřikrát projitou," řekl ilustrátor. 

Akce komiksových tvůrců dostala v Olomouci název Na zádech superdraka, který vychází ze Saudkova komiksu Arnal, jehož stejnojmenný hlavní hrdina se na zádech superdraka vydává vstříc novým dobrodružstvím. Díla komiksových autorů, jež při happenningu vznikla, mohou lidé obdivovat v Denisově ulici do 18. května. V ten den končí v muzeu i Saudkova výstava. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.