pátek 29. března 2024 Taťána

Libavá se otevře turistům 1. května, chystá se Bílý kámen

Střežený vojenský prostor Libavá se mletos na jaře otevře návštěvníkům ve čtvrtek 1. května. Umožní to tradiční akce s názvem Bílý kámen, během které mohou výjimečně obdivovat krásy nedotčené přírody cyklisté i pěší turisté. Přípravy na akci, které se každoročně účastní lidé z širokého okolí, by mohly být letos podle pořadatelů díky počasí snadnější než loni. Tehdy v tomto termínu ještě ležely zbytky sněhu. ČTK o tom informoval pořadatel akce Jaroslav Koš.

Loni na jaře na Libavou dorazilo téměř 3700 návštěvníků, zhruba o tisíc méně než v předchozím roce. "Zatímco loni jsme týden před akcí měli při vytyčování velké problémy s průjezdností tratě, kterou na mnoha místech pokrývaly půlmetrové závěje sněhu, letos by se Kámen dal v pohodě jet hned v březnu. Avšak příroda, zejména ta libavská, ještě ani zdaleka neohlásila příchod jara, a tak si těch pár týdnů musíme ještě počkat," podotkl Koš.
   

Pořadatelé loni určili termín na sobotu, letos je naplánován na sváteční čtvrtek. Podle nich se totiž dá předpokládat, že si lidé vezmou v pátek volno a využijí prodlouženého víkendu. Bílý kámen se již čtvrtým rokem koná také v létě, termín je tentokrát poslední srpnovou sobotu. "Letní etapu jsme přidali proto, abychom rozvrstvili zájem nadšenců. V součtu se objeví lidí více než při jednorázové akci. Na jarní etapu dorazí tak dvě třetiny zájemců, je to tím, že je začátek cyklistické sezony a lidé jsou natěšeni. Na letní přijede zbylá třetina," doplnil Koš.
   

Akce s názvem Bílý kámen, která umožní návštěvníkům poznat zajímavá místa jinak celoročně uzavřeného vojenského prostoru Libavá, má dlouholetou tradici. Za dvě desetiletí se akce zúčastnilo zhruba 70.000 cyklistů a turistů. Poprvé sem lidé vyrazili 1. května 1994, od té doby účastníci najeli nebo nachodili po území vojenského výcvikového prostoru Libavá podle odhadů pořadatelů minimálně přes tři miliony kilometrů. K dispozici je jim na Libavé na 140 kilometrů vyznačených tras, po kterých se mohou účastníci pohybovat pěšky nebo na kole. Vjezd auty je zakázán.

Zdroj: ČTK

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.