čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Mezinárodní výcvikové středisko vrtulníků bude v Bochoři

Centrem mnohonárodnostního výcvikového střediska vrtulníků (MATC) se nakonec stane bývalá vojenská základna v Bochoři u Přerova. Původně mělo být v Pardubicích, tam se ale objevil problém se zvukovými limity. Lidovým novinám (LN) to řekl šéf českého projektového týmu Václav Čejka. Středisko začne v Bochoři naplno fungovat v roce 2016.

Společný projekt Česka, Slovenska, Chorvatska, Maďarska a USA má vysokou důležitost pro NATO. Podle státního tajemníka ministerstva obrany Daniela Koštovala by MATC měl umožnit přípravu na případné společné nasazení vrtulníkových sil do operací, ať již pod hlavičkou NATO, nebo Evropské unie.
   

Od roku 2016 bude v Bochoři trvale pracovat štáb s více než desítkou vojáků, na výcvik tam budou dojíždět i piloti a technici. Hlavním cílem projektu je výcvik na vrtulnících Mi-17/171š především pro vojáky z účastnických států, centrum ale budou moci využít i další země NATO nebo EU. Každá země si bude výcvik hradit sama.
 

Centrum by ročně mělo vycvičit mnoho desítek pilotů a techniků. V první etapě by ho mohla využít afghánská národní armáda, která stejně jako ČR využívá vrtulníky Mi.
   

Zástupci všech pěti účastnických zemí uvažují také o tom, že by centrum mohlo nabízet i výcvik na letadlech. V úvahu připadají například letouny L-39 Albatros, případně i stíhačky JAS-39 Gripen.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.