pátek 29. března 2024 Taťána

Na Horním náměstí se bude hrát pétanque

Již podruhé si budete moci zahrát péntaque na Horním náměstí v Olomouci. Letošní akce se koná od od 27. července do 1. srpna 2014 pod záštitou města Olomouc.

Každý hrací den bude rozdělen do dvou částí: v rozmezí od 10:00 do 16:00 budou hřiště určena pro rekreační utkání. Po zaplacení kauce dostanou hráči petanquové koule a budou moci hrát jednu hodinu. Pronájem hrací plochy bude zdarma. Nebude-li hrací plocha rezervována na další hodinu, budou moci hráči pokračovat ve hře.

Každý večer uspořádají organizátoři od 16:00 do 20:00 turnaj. Pro účast se stačí zapsat ve stánku pořadatele. Cena zápisného je 50 Kč za hráče. V závislosti na množství zapsaných hráčů bude turnaj uspořádán ve formě: 1 proti 1, 2 proti 2 (každý z hráčů bude mít 3 koule) nebo 3 proti 3 (každý z hráčů bude mít 2 koule).

K dispozici hráčům a návštěvníkům bude proškolený personál, který se bude starat o úpravu povrchu hracích ploch a bude nápomocen při vysvětlení pravidel.

Pétanque je hra, která má svůj původ ve francouzském středomoří. Její počátky však sahají až do starověku a svou podobu získala ve starém Římě. První oficiální pravidla byla vydána roku 1907 a první dlouhodobá soutěž byla uspořádána roku 1910 ve Francii ve městě La Ciotat.

"Nejpopulárnější je pétanque právě ve Francii. Patří k tamějšímu stylu života stejně jako tamější vynikající víno a proslulé sýry. Můžete se s ním setkat ve všech městech a vesničkách, převážně na jih od Lyonu. Každoročně se ve Francii koná více než 10 000 turnajů všech kategorií i významu." doplnil pořadatel akce Chris Delattre.

Tuto společenskou hru hrají vždy dvě 1-3 členná družstva, která se snaží umístit koule co nejblíže k cíli, který tvoří dřevěná kulička, tzv. košonek.

Hřiště na pétanque budou postaveny z dřevěných rámů naplněných směsí písku a kamínků. Velikost hrací plochy činí 2,5 x 13m. Výška konstrukce nepřesahuje 16cm.

Registrace účastníků bude probíhat na místě a to v dřevěných stáncích, které jsou součástí menšího trhu s nápoji, občerstvením,  řemeslnými výrobky.

Navíc - každý večer bude vyhlášen vítěz, který získá hodnotné ceny. Veškeré výdělky ze vstupného budou darovány dobrovolnickému centru JIKA.

Otvírací doba:
10h  – otevření – volná hra
16h  – začátek turnaje
20h  – uzavření hracích ploch

 

Více info získáte na : http://www.cesimajikoule.cz/

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.