pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na opravené Plumlovské přehradě se zhoršila voda

V Plumlovské přehradě, která prošla v uplynulých letech nákladnou stamilionovou rekonstrukcí, se už na začátku sezony zhoršila kvalita vody. Hygienici ve vzorcích našli zvýšené množství sinic a chlorofylu. Podle Povodí Moravy však šlo o přechodný jev a voda je podle nich už v pořádku. Přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009 a její postupné napouštění bylo zahájeno loni na jaře.

Podnikatelé si od toho slibovali oživení turistického ruchu. "Na vodní nádrži Plumlov se již uplatňují klimatické vlivy a biologické
oživení vody. Vodu ze vzorků odebraných v pondělí hodnotíme jako vodu se zhoršenou jakostí. Znamená to, že je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci,"
řekl dnes Karel Freudmann z Krajské hygienické stanice v Olomouci. Doplnil, že u vnímavějších lidí by se mohly vyskytnout zdravotní potíže. Odborníci proto doporučují se po koupání osprchovat.
   

Kvalitu vody do třetího stupně z pětibodové škály zařadili hygienici na základě zvýšeného množství sinic a chlorofylu. "Oba to jsou indikátory bohatého biologického oživení vodní nádrže," doplnil Freudmann. Podle něj se na kvalitě vody podepsaly mimo jiné i nedávné tropické teploty. Zlepšení by podle něj mohlo nastat v případě ochlazení.
   

Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové se v době odebírání vzorků u břehů nádrže povlaky tvořené sinicemi lokálně vyskytovaly, šlo však podle ní o přechodný jev. "V současné době se již v Plumlovské přehradě tyto přechodné sinice nevyskytují a voda je vhodná ke koupání. Aktuální výsledky z Plumlova jsou pozitivní, je zde velmi nízká koncentrace chlorofylu a dobrá průhlednost vody - aktuálně 160 centimetrů," řekla Tomíčková.
   

Plumlovská přehrada byla nákladně rekonstruována kvůli nutné opravě hráze a kvůli vyčištění dna. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Od opravy se očekávalo, že přehrada v regionu oživí turistický ruch, který po vypuštění vodního díla výrazně ochabl. Lidé se na přehradě koupali i tento týden během tropických teplot. Podle zjištění už tehdy byla voda u břehu nazelenalá.
   

Hygienici v Olomouckém kraji sledují kvalitu vody také na přírodních jezerech Poděbrady u Olomouce. Tam je podle nich voda i nadále kvalitní a vhodná ke koupání.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.