čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na radnici zněla česká píseň zpívaná italským sborem Calicantus

Padesát dětských zpěváků ze švýcarského Locarna navštívilo ve středu odpoledne olomouckou radnici. Na ní je přivítal náměstek primátora Pavel Urbášek, a po krátkém rozhovoru došlo na i na to, co sbor umí nejvíce - zpěv.

Zvláštní pozornost zaslouží česká jihočeská lidová píseň Ten suchdolský rybník, kterou italské děti vystřihly sice exoticky, ale s bravurou.

Pavel Urbášek přijal hosty v zasedací místnosti primátora a stručně jim popsal historii a charakter Olomouce. „Kromě toho, že je Olomouc městem historickým a univerzitním, je také centrem úrodného kraje Hané. A k Hané se váže i jedna specialita, aromatický sýr, který se jmenuje Olomoucké tvarůžky a který u nás určitě ochutnáte,“ konstatoval náměstek Urbášek, čímž na tvářích švýcarských návštěvníků vyvolal úsměvy. Podle smíchu to vypadalo, že některé z dětí už tvarůžky znají… „Budu moc rád, když se vám bude naše přívětivé město líbit, a když sem v budoucnu znovu přijedete, třeba i s vašimi rodiči,“ pozval hosty v závěr setkání Pavel Urbášek.

Do Olomouce přijel Coro Calicantus už poněkolikáté. Na Moravu totiž tahle parta nadšených zpěváků jezdí už od devadesátých let, a to díky spolupráci se šumperským sborem Motýli a jeho sbormistrem Tomášem Motýlem. „Vždycky je vezmeme i na výlet do Olomouce. Letos ovšem poprvé byli na radnici a přijal je náměstek primátora pan Urbášek,“ uvedl Tomáš Motýl, který švýcarské pěvce na cestě po Olomouci provázel. V Olomouci si prohlédnou historické jádro, některé chrámy a také radnici, včetně výstupu na věž. Ještě před spontánním vystoupením v zasedací místnosti radnice si děti vyzkoušely sborový zpěv také v mořickém chrámu.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.