čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nové lampy svítily lépe. Čeká se na zprávu odborníka

Světlo, tma a ještě větší světlo. Zajímavý pohled se naskýtal chodcům, kteří se ve čtvrtek večer procházeli přes Horní náměstí. Vedení olomoucké radnice zde totiž společně s odborníky testovalo svítivost tamních lamp. Důvodem je to, že město chce stávající osvětlení na Horním náměstí do konce léta vyměnit. Stávající lampy totiž svítí málo a už léta jsou terčem kritiky.

Radnice jejich intenzitu světla porovnávala se svítidly společnosti Philips Urbanstar, která jsou již instalována na spojnici mezi Horním a Dolním náměstím. Ta se však nezamlouvají památkářům. Během světelné zkoušky byly dva sloupy stávajících svítidel veřejného osvětlení Thorn vypnuty a následně rozsvíceny dva sloupy typu Philips Urbanstar. "Výsledky měření ještě nemáme, konzultovali jsme to však se znalcem, který prováděl odečet světla. Množství světla u nových lamp bylo asi dvojnásobné, svítily rozhodně více než ty stávající. Rozptyl světla byl rovnoměrný, jeho teplota byla příjemnější a celkový dojem chodce byl určitě komfortnější," řekl primátor Olomouce Martin Major (ODS). Výsledky měření by mělo mít vedení města k dispozici na nejbližší radě.
Nové osvětlení typu Philips Urbanstar by mělo být umístěno na sloupech vysokých 5,3 metru. Radní zároveň zadali studii jeho svítivosti a souhlasili se zpracováním dvou projektových dokumentací. První zahrnuje výměnu stávajících 34 svítidel Thorn za svítidla Urbanstar, druhá řeší doplnění stávajícího počtu svítidel o čtyři lampy umístěné u každého průčelí budovy radnice.
Záměr radnice instalovat lampy Philips se nelíbí Národnímu památkovému ústavu. Jeho zástupci tvrdí, že výměna nepřinese zvýšený světelný komfort a znehodnotí architektonické řešení. Čtyři nové lampy Philips by totiž byly podle nich umístěny v nevhodné části Horního náměstí a jejich světlo by rušilo pohled na radnici. S instalací těchto svítidel nesouhlasí ani architekti, kteří v 90. letech připravili projekt rekonstrukce Horního náměstí. Za tři desítky lamp Thorn radnice před 13 lety zaplatila devět milionů korun.

Potíže s osvětlením Horního náměstí trvají již od doby jeho rekonstrukce. Lampy jsou po léta terčem kritiky kvůli nedostatku světla na řadě míst náměstí. Slabé světlo na náměstí při zahájení zkušebního provozu v březnu 2001 oslepilo i bezpečnostní kamery strážníkům a radnice musela koupit nové.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.