sobota 20. dubna 2024 Marcela

Nové zvířecí krematorium má stát pouhých 170m od obydlí, lidé se bouří.

V Olomouci se plánuje stavba krematoria pro zvířata, ve kterém se budou moci lidé rozloučit se svými uhynulými psy, kočkami či papoušky. V Česku nyní fungují pouze dvě krematoria specializovaná na domácí zvířata (Praha a Brno) a jejich tržby se pohybují v milionech korun.

Zvířecí krematorium chce v olomoucké městské části Chválkovice, na rohu ulic U Panelárny a Libušina, postavit podnikatel Jiří Kamený. "Předpokládám, že po této službě bude v regionu poptávka," řekl Kamený. V projektu předběžně počítá s tím, že v krematoriu ročně zpopelní zhruba 600 domácích zvířat, což při jejich průměrné váze 15 kilogramů odpovídá devíti tunám živočišných tkání. "Přibližně 80 procent zvířat budou představovat psi a zbytek pak kočky, kanárci, křečci, morčata a další drobná zvířata," uvedl.

Pokud podnikatel získá všechna povolení, chce zvířecí krematorium začít stavět ještě letos a zprovoznit příští rok. "Součástí objektu budou kancelářské prostory, pietní místnost, chladicí box, místo pro samotnou spalovací pec a sociální zázemí," uvedl. Negativní reakce obyvatel Chválkovic se podnikatel neobával. Lidé z této olomoucké části ale již podepsali petici a odevzdali ji radnici města Olomouce. Spalovna má totiž stát pouhých 170 metrů od obydlí.

Vybudovat krematorium se Kamený rozhodl kvůli tomu, že chce lidem nabídnout důstojnou formu rozloučení s domácími mazlíčky. Většina uhynulých psů, koček či papoušků nyní končí v kafileriích, jelikož vyhláška zpřísnila podmínky pro jejich pohřbívání na soukromých pozemcích.

První zvířecí krematorium bylo v roce 2003 otevřeno v Brně. Podobné zařízení na zpopelňování uhynulých domácích zvířat nyní funguje také v středočeské obci Zápy a slouží chovatelům z Prahy. V Praze se ale společnost Benefit Development pokoušela postavit mezi obytnou zástavbou a novým dětským hřištěm na pražském Zličíně Pietní park pro zvířata chovaná v zájmových chovech, narazila ale na odpor obyvatel a radnice  - petice čítala nad 30 000 podpisů.

Brněnské Krematorium zvířat mělo zpočátku pouze jednu až tři kremace měsíčně a jejich počet se pozvolna zvyšoval. "Nyní již u nás probíhá průměrně 95 kremací měsíčně a zdaleka se nedá říct, že by kremace zvířat byla něčím výjimečným," uvedli majitelé společnosti Krematorium zvířat Jiří Bezděk a František Foltýn, podle kterých zkonstruovat kremační pec pro zvířata nebyl velký problém, protože má podobné parametry jako kremační zařízení určené pro lidi.

Firma Krematorium zvířat loni utržila 3,1 milionu korun. Ceny za kremaci domácích mazlíčků se odvíjí od jejich váhy a činí i několik tisíc korun. Lidé si mohou za poplatek objednat také obřadní místnost či kartonovou rakev se saténovou výstelkou.

Petici obyvatel Chválkovic by měla Radnice posoudit v nejbližších dnech. Na kvalitu ovzduší bude mít velký vliv, jaká pec bude ve zvířecím krematoriu použita.

 

Zdroj: ČTK

 

 

 

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Daniela Zedníková

Vážení tak to opravdu zkouší co lidé vydrží. Že by za tím byli zase peníze? Pěkně a objektivně napsaný článek. Jinde to neprošlo, jsem zvědavá jestli lidé na radnici, které jsme si zvolili budou respektovat přání svých obyvatel, kteří tam bydlí nebo hájit jiné své zájmy. Souhlasím zvířecí krematorium je potřeba, ale ne tak blízko u obytné zóny, kdo toto vymyslel. To je přece omezování základních lidských práv a svobod, pokud si to tam nepřejí. To se mají všichni přestěhovat asi.

čtvrtek, 13. listopadu 2014, 18:17

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.