pátek 29. března 2024 Taťána

Novinky v Olomouci - wi-fi na náměstí nebo ombudsman pro seniory

Vedení města poodhalilo plány, jak zvelebit život Olomoučanů v následujících čtyřech letech. Zpříjemnit by jim ho mělo třeba wi-fi připojení na Horním náměstí, opravy tramvajové tratě nebo funkce ombudsmana pro seniory.

Lidé v Olomouci se v dohledné době mohou zase těšit na zpříjemnění jejich života ve městě. Radnice se snaží ještě více vylepšit obyvatelům stávající služby a vytvořit další tak, aby maximálně pokryly potřeby jak olomouckých teenagerům, tak i seniorům. Změny vyplývají z programového prohlášení, které dnes zveřejnila olomoucká koalice. Její zástupci z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 uvedli, že prohlášení zveřejněné 170 dnů po komunálních volbách je výsledkem kompromisů. Některé z bodů se už podařily uvést do praxe. Jde například o přepravu seniorů nad 70 let v MHD zdarma či online přenos ze zasedání zastupitelstva.

Město plánuje provést velký krok v možnosti veřejného internetového připojení. Hodlá pokrýt celé Horní náměstí wi-fi signálem, který bude k dispozici každému, který bude mít zrovna u sebe notebook, chytrý telefon nebo tablet. Jde o další krok ze strany vedení města pro pohodlné a rychle dostupné internetové připojení nejen pro místní občany, ale také pro turisty.

V prohlášení koalice, která se označuje jako koalice pro bezpečnou a prosperující Olomouc, se objevily již dříve avizovaná hlavní témata, jako prodloužení tramvajové trati na Nové Sady a do Slavonína, protipovodňová opatření či transparentní zveřejňování smluv. Vedení města dnes uvedlo, že v příštích letech chce tlačit také na stavbu východního obchvatu města a zaměří se na opravu tramvajových tratí na třídě 1. Máje a 8. května. "Jde o nejstarší tramvajové tratě, které v Olomouci máme. Koleje jsou na hranici životnosti a je potřeba je vyměnit a opravit celý povrch, aby nedocházelo ke komplikacím, které v současné době omezují rychlost tramvají. Půjde o rozsáhlou opravu, kde budeme moci využít dotace," uvedl primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Ne ve všem se však zástupci koalice byli zajedno. Zástupci TOP09 například nesouhlasili s návrhem zřídit úřad ombudsmana pro seniory, zbylé strany však v takové funkci vidí budoucnost. "Ombudsman bude přímo pod kanceláří primátora. Cílem bude na jednom místě soustředit podněty a stížnosti této kategorie občanů tak, aby nemuseli obíhat velké množství institucí," dodal primátor. Fungovat by měl do tří měsíců.

Do programového prohlášení se naopak nedostala rozsáhlá oprava zimního stadionu. Vedení města přiznalo, že na velké investiční akce nemá peníze.

Autor: L. Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.