sobota 20. dubna 2024 Marcela

O zákazu heren ještě není rozhodnuto, petice obsahovala chyby

V úterý 12. srpna byl na magistrát doručen návrh občanů za uspořádání místního referenda ve věci zákazu provozování loterijních a sázkových her na území města Olomouce. V zákonné lhůtě patnácti dnů provedl magistrát posouzení předloženého návrhu. Po důkladném zkontrolování všech 647 listů příloh návrhu s podpisy se ukázalo, že předložený návrh nesplňuje zákonnou podmínku dostatečného počtu podpisů, konkrétně deseti procent oprávněných osob, tedy 8160 Olomoučanů. Zmocněnec bude proto dnes vyzváni, aby ve lhůtě deseti dnů předložili doplněné přílohy.

Po zkontrolování všech náležitostí, kterými je požadovaný věk, trvalé místo bydliště či například opakované podpisy, bylo celkem 1056 podpisů vyřazeno, což znamená, že chybovost byla zhruba 11,9 procenta. K zákonem vyžadovanému množství podpisů chybí 325 osob. Vyřazeno bylo 110 podpisů pro duplicitu či dokonce triplicitu, 320 osob z důvodu, že nesplňují podmínku trvalého bydliště v Olomouci, 611 osob nebylo možné vůbec ztotožnit (zcela nečitelné či nepravdivé údaje) a 15 podpisů patřilo osobám nezletilým.

„O tom, že se jedná o organizačně náročnou záležitost, svědčí fakt, že kontrolu provádělo osmnáct zaměstnanců magistrátu, a to i po pracovní době a během víkendů,“ uvedl tajemník magistrátu Jan Večeř.

Poté, kdy zmocněnec dodá nové přílohy s podpisy, proběhne znovu jejich kontrola. Na základě těchto kontrol pak dostane všechny zpracované podklady městská rada, aby mohla návrh předložit zastupitelstvu.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.