čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Odborníci: Povolení výškové budovy v Olomouci provází nejasnosti

Olomoucká radnice při povolování chystané stavby výškové budovy Spiritualia nedaleko centra města podle některých odborníků a architektů postupovala nestandardně a zřejmě se snažila vyjít vstříc investorovi.

    Nespokojení architekti i historikové umění tvrdí, že výšková budova nenávratně poškodí historické panorama města. Majitelé bytů
v jejím sousedství se nyní snaží rozhodnutí radnice zvrátit. Investor oponuje, že nová stavba nenaruší pohled na historické centrum města.
Projekt 45 metrů vysoké věže v areálu BEA připravila firma Tesco SW podnikatele Josefa Tesaříka. Zástupci spolku Za krásnou Olomouc dnes upozornili, že stavební úřad magistrátu vydal kladné územní rozhodnutí pro tento projekt den před nabytím účinnosti nového územního plánu, který stavbu dalších výškových budov v této části města nepřipouští. "Zarážející je snaha vše prosadit pokoutně a bez účasti veřejnosti. A co je nejhorší, ve spolupráci s vedením města a na hraně zákona," řekla Martina Mertová ze
spolku Za krásnou Olomouc. 
"Rozvoj areálu BEA centra, jenž propojuje akademický svět se světem podnikání, je příspěvkem soukromé společnosti k dlouhodobé prosperitě města a regionu. Je paradoxem, že je kritizována právě výstavba Spiritualie, jejímž posláním je vytvořit prostředí, v němž se budoucí manažeři a podnikatelé mají věnovat etickým a duchovním hodnotám, které přesahují běžné fungování firem," řekl ČTK mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek.
O výstavbě celého areálu včetně Spiritualie se podle Jelínka veřejně debatuje už několik let. "Spiritualia stojí mimo historické centrum. Je o tři desítky metrů nižší než hlavní budova BEA centra, proto je téma zachování panoramatu spíše otázkou, zda Olomouc ukončila svůj rozvoj v minulém století," podotkl Jelínek, podle kterého s rozhodnutím o stavbě investor čeká na pravomocné povolení. "Začít tedy můžeme stavět za půl roku či za rok," podotkl.
Radnice odmítla, že by u tohoto projektu postupovala nestandardně. "Samospráva ve věci budoucího využití areálu BEA letos toliko zrušila zaregistrovanou územní studii, která obsahovala starší a negativně hodnocený projekt zástavby, a otevřela tak cestu k vypracování nového projektu a nové územní studie," uvedl mluvčí radnice Michal Folta. Stavební úřad tvrdí, že postupoval podle stavebního zákona.
Proti vydání územního rozhodnutí pro věž Spiritualia podal námitky zástupce majitelů bytů v jejím sousedství. Obyvatelé bytovky chtějí rozhodnutí magistrátu zrušit, protože úředníci jsou prý podjatí. "Vedení města dalo kontroverzní stavbě zelenou výměnou za splnění banálních podmínek, které investor stejně nesplnil," uvedl zástupce vlastníků bytů Zdeněk Hrbáček.
Hrbáček tvrdí, že rada města vyňala z evidence územní studii, která v areálu bývalých kasáren upravovala pravidla výšky zástavby. "My jsme je museli respektovat a postavili jsme dům nižší, než jsme plánovali, ale investor Spiritualie už nikoliv," upozornil. Radnice podle něj námitky smetla ze stolu, majitelé bytů se proto odvolali ke krajskému úřadu a nevyloučili žalobu.
V Olomouci stojí dvě nové výškové budovy. Regionální centrum, které postavil podnikatel Tesařík, měří 71 metrů a budova Moravské vysoké školy v areálu BEA má 74 metrů. Nedaleko centra města se připravovala stavba 75 metrů vysoké budovy Šantovka Tower. Nový územní plán ale s výškovými budovami nepočítá. Investor Šantovky proto nedávno zažaloval město.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.