pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc je nejkrásnější místo v žebříčku 50-ti nej skrytých míst Evropy, hodnotí Lonely Planet

Lonely Planet si Olomouc oblíbila, jelikož už podruhé ji oceňuje v jednom ze svých žebříčků. Tentokrát se Olomouc stala městem číslo jedna v nové publikaci Secret Europe (Skrytá Evropa). Vítězí tak nad Paříží, Londýnem, Benátkami, Barcelonou i Amsterdamem.

Že je Olomouc skrytá perla Evropy dokazují noví a noví turisté, objevující se v tomto nádherném městě. "Zatímco nespočet turistů je v zajetí zjevného kouzla Prahy a Českého Krumlova, město Olomouc je prakticky neznámé mimo území České republiky, čímž se stává turistickým ekvivalentem osobité restaurace, která je vaším vlastním malým tajemstvím," popisuje Lonely Planet v publikaci.


Secret Europe obsahuje padesátku více i méně známých míst, kam turistům doporučuje vyrazit. Je zdarma ke stažení na stránkách Lonely Planet, takže se dá počítat s tím, že bude mít mnoho čtenářů. „Hlavní náměstí patří mezi nejvíce okouzlující v zemi, je obklopeno historickými budovami a požehnáno Sloupem Nejsvětější Trojice pod ochranou UNESCO. Ulice centra jsou poseté  překrásnými kostely, z nichž mnohé hostily vzrušující historii. Prozkoumejte základy starobylého olomouckého hradu v Arcidiecézním muzeu, které musíte vidět, a poté vyrazte do jedné z mnoha hospůdek či minipivovarů," pokračují s akvizicí.


Publikace typu Lonely Planet velkou měrou přispívá ke zvýšení počtu turistů, kteří se rozhodnou Olomouc navštívit. Jsou to většinou takoví, kteří jedou na vlastní pěst, ne přes cestovní kanceláře. Ale i nárust nabídky Olomouce přes zahraniční cestovní kanceláře je znatelný.


Olomouc se v seznamu zapomenutých pokladů Evropy dle Lonely Planet neobjevila poprvé, už v roce 2012 jí komise složená z profesionálních cestovatelů přidělila 7. místo. "Olomouc je zřejmě nejkrásnější město v republice. Mezi jeho skvosty patří především orloj v socialistickém stylu na Horním náměstí a křížové chodby z 12. století v Přemyslovském paláci," popsali tehdy porotci čtenářům. O rok později se pak město probojovalo s označením "mini Praha" mezi deset tipů, které je třeba v Evropě navštívit.


To, že je Olomouc malá Praha, s méně turisty, méně špinavá a hektická, je zde méně průmyslových zón a naopak koncentrace historie je fascinující, víme na Hané dlouho. Nyní jen zbývá doufat, že město na nově příchozí turisty zareaguje a turisty si získá na dlouhodobější pobyt. Umístění v takovéto publikaci je totiž jen začátek. Olomouc se ale zdá připravená - lidé ve službách většinou ovládají alespoň jeden cizí jazyk, přibyly nové hotely, které mají turistům co nabídnout a o kulturní akce a atrakce v okolí také není nouze. Snad tedy konečně Olomouc získá své právoplatné místo v nejvíce navštěvovaných městech nejen ČR, ale také Evropy.

L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.