úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomouc připravuje další bezbariérové úpravy chodníků

Olomoucká radnice chce letos s pomocí státní dotace investovat několik milionů korun do úpravy chodníků a přechodů na dalších třech frekventovaných ulicích, aby byly lépe sjízdné pro handicapované občany na vozíčku či rodiče s kočárky. Plánovaná trasa bez záludných obrubníků či nevyhovujících nájezdů měří zhruba kilometr, sdělil ČTK náměstek primátora Martin Major (ODS)

Bariéry mají tentokrát zmizet z ulic Ladova, Dolní Hejčínská a Na Střelnici. Stavební práce podle Majora zahrnují úpravy přechodů a míst pro přecházení pomocí dělících ostrůvků, nové umístění zastávky MHD s bezbariérovým nástupištěm, rekonstrukci vybraných úseků chodníků i úpravu vjezdů pro automobily.
 

"Předpokládaná výše investice je zhruba 7,3 milionu korun, přičemž 6,8 milionu by měla pokrýt dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Stavební práce by měly začít letos v červnu a dokončení úprav ulic je plánováno na září,“ uvedl Major.
Radnice už v roce 2012 investovala několik milionů korun do odstranění bariér z chodníků mezi centrem města a sídlištěm Lazce. Letos plánovaná akce navazuje na tuto investici, podotkl Major.

Loni radnice na svých internetových stránkách zprovoznila online bezbariérovou mapu. Díky ní si například lidé upoutaní na invalidní vozík mohou naplánovat trasu tak, aby se ve městě vyhnuli překážkám a do plánovaného cíle dorazili bez zbytečných potíží.
Online mapa je součástí dlouhodobého projektu Bezbariérová Olomouc, jehož cílem je přetvořit Olomouc na město bez architektonických, dopravních, komunikačních a informačních překážek.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.