pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc se dočkala, je povoleno zimní posezení před kavárnami a restauracemi

Posadit se před některou z kaváren či restaurací v historickém centru Olomouce bude možné už letošní zimu. Vedení města našlo kompromis s památkáři, který umožní provozovatelům umístit zimní posezení i ve zvlášť chráněném území Olomouce, v městské památkové rezervaci.

„Našli jsme kompromis, provozovatelé kaváren a restaurací v centru města budou mít možnost umístit před své podniky zimní mobiliář,“ oznámil primátor Antonín Staněk po jednání, jehož se účastnili náměstek primátora Aleš Jakubec, ředitel olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu František Chupík a vedoucí oddělení památkové péče magistrátu Vlasta Kauerová. Posouzení návrhů a pravidel pro umísťování a vzhled zimního mobiliáře v centru města budou předmětem dalších jednání. Na základě nich pak odbor koncepce a rozvoje magistrátu vypracuje přesnou metodiku, kterou ke schválení předloží Radě města Olomouce.

„Ustoupili jsme od zimních předzahrádek, které nepřipouští regulační plán městské památkové rezervace, a konsensuálně vyjednali umístění zimního mobiliáře, který s ním v rozporu není,“ vysvětlil princip primátor Antonín Staněk. „Venkovní zimní mobiliář bude obsahovat buď stolky konzumační nebo běžné stolky se židlemi, a to za podmínky jejich každodenního odklízení,“ komentoval výsledek jednání s památkáři primátor a zdůraznil, že součástí posezení nesmí být teplomety, ohrazení či pódia. „Konkrétní limity jednotlivých forem mobiliáře budou předmětem dalších společných jednání. Jsem přesvědčen, že se podaří najít přijatelnou míru regulace pro užívání centra města uvažovanou formou při uchování jeho nezaměnitelných památkových hodnot,“ uvedl ředitel olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu František Chupík.

V tom, aby měli lidé možnost posedět si před restaurací nebo kavárnou v historické Olomouci i v zimě, radní dlouhodobě spatřují další potenciál, který přispěje k oživení centra i cestovního ruchu. „Zimní mobiliář v městské památkové bude povolován v období od 1. listopadu do 31. března,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. „Rozhodně bychom chtěli, aby si lidé mohli užít venkovního posezení už nadcházející zimu. Předpokládám, že ucelený materiál bude mít rada města k dispozici nejpozději před prázdninami,“ doplnil náměstek Jakubec.

Instalaci letních restauračních předzahrádek v centru města dosud usměrňuje platný regulační plán městské památkové rezervace, podle nějž jsou běžně povolovány restaurační zahrádky pouze od začátku dubna do konce října. „Cestou změny regulačního plánu jsme se vydat nechtěli. Je to velmi zdlouhavý legislativní proces, proto jsme se usilovali o jiné řešení. S navrženou podobou zimního posezení souhlasí jak odborná organizace památkové péče tak i výkonný orgán památkové péče a v této podobě ji regulační plán připouští,“ uzavřel primátor Antonín Staněk.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.