pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc si připomene Den vzniku samostatného československého státu

V úterý 28. října si Olomoučané připomenou 96. výročí Dne vzniku samostatného československého státu. Oslavy státního svátku se odehrají v centru města a na Žižkově náměstí. Letos poprvé je doprovodí také vědomostní soutěž na téma „Znáte státní symboly?“ Chybět nebude tradiční lampionový průvod a slavnostní ohňostroj.

Program oslav začne na Horním náměstí v 15:30 hodin. O hudební kulisu se v centru města postará vystoupení Tradicionálu Olomouc. Letos však v programu dne přibude také novinka. V rámci slavnostního odpoledne na Horním náměstí proběhne vůbec poprvé i vědomostní soutěž pro přítomné s názvem „Znáte státní symboly?“.  Tématem soutěže bude státní hymna. „Netradičním způsobem tak budeme ověřovat znalosti přítomných a zároveň představíme zajímavosti, které se vážou k této nejznámější národní písni,“ popisuje Rostislav Holický z oddělení kultury magistrátu města s tím, že pro účastníky jsou připraveny také drobné ceny. Soutěž pak vyvrcholí společným zpěvem státní hymny se sólistou Moravského divadla v Olomouci Vladem Zápražným u pomníku TGM na Žižkově náměstí.


Právě k pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka se vydá v podvečer lampionový průvod. Z Horního náměstí  vyjde v 17:30. Slavnostní průvod povede velitel státní vlajky, Vojenská hudba Olomouc a doprovodí jej členové klubu vojenské historie. Tradiční trasa průvodu za účasti veřejnosti povede z Horního náměstí ulicemi Ostružnickou, Denisovou, přes Náměstí Republiky, třídou 1. máje až k pomníku TGM.


Po položení věnců a uctění památky prvního československého prezidenta bude následovat v 18:30 hodin slavnostní ohňostroj, který oslavy státního svátku v Olomouci zakončí.

 

Úterý 28. 10. 2014

Horní náměstí:

15.30              Tradicionál Olomouc - hudební kulisa, prodej lampiónů, občerstvení
17.30               Moderátor ohlásí řazení průvodu
17.40               Shromáždění účastníků a odchod lampiónového průvodu směrem k pomníku
                        TGM na Žižkově náměstí, z Horního náměstí ulicí Ostružnickou,
                        Denisovou, Nám.Republiky, ul. 1.máje

V čele lampiónového průvodu půjde velitel státní vlajky s doprovodem, dále Vojenská hudba Olomouc,  klub vojenské historie  a veřejnost.

Žižkovo náměstí:


18.00  Příchod lampiónového průvodu, shromáždění ostatních účastníků -
18.05  Kladení věnců k pomníku TGM
18.15  Krátký projev zástupce statutárního města Olomouce
18.25  Státní hymna
18.30  Ohňostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.