čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoucká charita poslala ukrajinským uprchlíkům kamion s věcmi

První kamion naložený 15,5 tuny teplého oblečení vyslala tento týden na Ukrajinu olomoucká Arcidiecézní charita. Kamion s humanitární pomocí, na kterou se skládali lidé z celého kraje, ale i z jiných míst, by měl pomoci v zimě uprchlíkům z východních částí Ukrajiny a Krymu. Další kamiony by měly následovat, řekl dnes mluvčí charity Marek Navrátil.

První kamion byl naložen 1452 pytli se zimními věcmi. "Ve sbírce je  všechno, zejména zimní bundy, svetry, mikiny, košile, ponožky, rukavice, teplé spodní prádlo. Všechno to uprchlíci upotřebí. Jejich situace není dobrá," uvedl koordinátor humanitární a rozvojové pomoci na Ukrajině Rostislav Strojvus.
   

Na naplnění prvního kamionu se podílela také slovenská katolická charita, která dodala tři tuny vytříděného oblečení. "Sbírku organizujeme primárně prostřednictvím místních charit v olomoucké arcidiecézi. Dozvěděli se o ní ale lidé z různých koutů republiky, a tak jsme přijímali i dary třeba z Prahy, Dvora Králové a další míst," doplnil Strojvus. Podle něj lidé přinášeli zimní věci ve velmi dobrém stavu, ze shromážděné pomoci charitní pracovníci vytřídili pouze deset procent nevyhovujících věcí.
   

Sbírka zimních věcí začala v první polovině října. Pomoc je určena nejen uprchlíkům z východních částí Ukrajiny a Krymu, ale také potřebným lidem na východu přímo postiženým válečným konfliktem. Zapojili se do ní všechny farní či oblastní charity v olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje území Olomouckého i Zlínského kraje. Na mnoha místech sbírka ještě pokračuje nebo se teprve rozjede. Přehled míst a termínů pokračující sbírky Arcidiecézní charita zveřejňuje na svých stránkách www.acho.cz.

  
 Více informaci na: http://www.acho.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.