pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucká univerzita si výročí připomene průvodem městem

Studenti Univerzity Palackého i Olomoučané si připomenou nadcházející 25. výročí sametové revoluce průvodem městem se zvoněním klíčů. Klíčové události na konci roku 1989 ukáže veřejná projekce na Horním náměstí a také fotografické výstavy. ČTK to dnes řekl mluvčí univerzity Radek Palaščák.

  Průvod vyrazí 17. listopadu vpodvečer. Trasa je naplánována od radnice na Žižkovo náměstí. K účasti v průvodu vyzval studenty i Olomoučany rektor univerzity Jaroslav Miller. Svou účast v průvodu přislíbilo už přes 350 studentů, kteří se sdružují na stránce Prozvoníme Olomouc na sociální síti.


"Zájemci, kteří se do průvodu zapojí, vyrazí z Horního náměstí v 19:00. Půl hodiny před plánovaným odchodem začne u sloupu Nejsvětější Trojice projekce archivních záběrů z listopadu 1989," uvedl mluvčí univerzity.


Záznam promítaný na veřejné ploše bude podle organizátorů akce čerpat z dobových materiálů, které má univerzita k dispozici ve svém archivu. "Sestřih představí tehdejší dění na Horním náměstí, ve Sportovní hale Univerzity Palackého a v budově filozofické fakulty. Součástí projekce budou také záběry studentských happeningů," uvedl Martin Müller z oddělení
komunikace.

Olomoucká vysoká škola si pád komunismu připomene také dvojí výstavou. Dobové fotografie spolu se současnými portréty tehdy aktivních osobností budou od 17. listopadu do 31. prosince k vidění v univerzitní knihovně ve Zbrojnici a ve Vlastivědném muzeu. Fotografie v muzeu doplní videosmyčka, která poběží ve stálé expozici Univerzity Palackého.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.