pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucká zoo příští rok zahájí stavbu vzdělávacího střediska

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce chce příští rok investovat bezmála čtyři desítky milionů korun do stavby nového vzdělávacího a informačního střediska Loděnka. Dokončení stavby je plánováno na říjen, řekl dnes ředitel svatokopecké zoo Radomír Habáň. Zoologická zahrada už vypsala tendr na stavbu střediska.

"Jedna z úloh zoo je vzdělávání a osvěta. K tomu je nutné zázemí," zdůvodnil Habáň chystaný projekt. Vedení zoo zatím další podrobnosti nezveřejnilo. Název plánovaného střediska odkazuje na stejnojmenné mořské hlavonožce. Habáň připomněl, že zoo už provozuje mořské akvárium. "Jsme v tom dobří. Oceány jsou ohroženým biotopem," podotkl.

Středisko Loděnka by mělo stát v prostoru mezi zázemím zoologické zahrady a restaurací Archa. Nové enviromentální centrum bude určeno nejen pro širokou veřejnost, ale především pro školská a vzdělávací zařízení. Budova je projektována jako dvoupodlažní. V prvním patře budou umístěny dvě přednáškové učebny, rozlehlý sál či informační centrum. V druhém patře mají být pracovny a zázemí provozu.

Vedení svatokopecké zoologické zahrady v oznámení veřejné zakázky odhadlo náklady na stavbu Loděnky na téměř 39 milionů korun, které ale díky tendru mohou být ve skutečnosti nižší. Zhruba 30 milionů korun má pokrýt dotace z operačního programu Životní prostředí.

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku loni výrazně klesla. Branami zoo prošlo 321.162 návštěvníků, o bezmála 45.000 méně než v roce 2012. Pokles návštěvnosti vedení zoologické zahrady přičetlo zejména nepříznivému počasí. Počet návštěvníků svatokopecké zoo klesl druhým rokem za sebou.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku ale dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zoo loni chovala 368 druhů zvířat a ošetřovatelé pečovali o 1785 jedinců. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.