sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká zoo se pyšní narozením mláďat lva berberského, dvě o něco starší samice putují na Slovensko

Olomoucká zoo se pyšní narozením 2 mláďat lvů berberských , která dostala jména Terry a Basty. Jsou to jediná odchovaná zvířata tohoto druhu za rok 2013 na světě – v žádné jiné zoo se tyto lvy rozmnožit nepodařilo. Proto je nyní nutné dospělé lvy - kteří se narodili v olomoucké zoo v roce 2005 – poslat do světa. Jsou to holčičky Gina a Buzeta, které nyní putují do slovenské zoo Bojnice, kde na ně čeká lev z německého Neuwiedu. „Aby se jim odjíždělo lépe, bude jim předvoj dělat papírový lyžař se symboly zoo, v níž se narodily, žily a odkud odjedou. Asi ale ne dlouho, protože má plné břicho masa,“ popisuje dárek ošetřovatelka Dana Reisigová.

„Celkový počet lvů berberských v olomoucké zoo po odjezdu 2 samic bude čítat 6 jedinců. Zůstane zde chovný pár Šimon (*2005 Olomouc) a Lilly (*2007 Belfast) a jejich 4 potomci. Zoo Olomouc má doslova „lví“ podíl na zachování populace tohoto poddruhu lva. Prozatím zůstává jedinou zahradou v ČR, v níž se tito lvi rozmnožují. Od roku 1995 se zde narodilo celkem 19 mláďat.  Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979. Základ chovného páru přinesl až rok 1993, v němž ze Zoo Dvůr Králové přišla lvice Zana a o necelé dva roky později z brněnské zoo samec Vilém.“  řekla mluvčí olomoucké zoo, Iveta Gronská.

Celková populace lvů berberských čítá pouhých 77 jedinců a chovají se dnes v 15 zoo v Evropě a ve 2 zoo v Asii. Proto je sestavení chovného páru velmi obtížné – je mezi nimi příliš mnoho příbuzenských vazeb. Místem posledního přírodního výskytu tohoto lva je pohoří Atlas v severní Africe. Samci váží až 270 kg. „Dříve obývali oblast celé severní Afriky. S jejich vyhubením započali už staří Egypťané a v jejich činnosti pokračovali i Římané, kteří lvi odchytávali a používali je k bojovým hrám s gladiátory. Pouze 9 kůží, 1 kostra a několik lebek z berberských lvů jsou zachovány dnes v muzeích. Od 1/2 20. st. je tento poddruh lva považován za v přírodě vyhynulého. Informace o úplném vyhubení vyvrátila před lety zpráva o jejich chovu ve lvinci marockého krále. Ten ve svém soukromém lvinci choval poslední potomky berberských lvů. Z něj se pak rozšířili do jiných zoo,“ dodala Gronská.

Autor: L.Behigerová

Foto: www.zoo-olomouc.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.