pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucké muzeum obsadili giganti doby ledové v životní velikosti

Rozsáhlé prostory Vlastivědného muzea v Olomouci obsadili giganti doby ledové. Na ploše větší než 650 metrů čtverečních mohou lidé od soboty spatřit v životní velikosti mamuta, jeskynního lva nebo lenochoda. Dvě desítky zvířat zabraly místa ve dvou největších sálech muzea - sále svaté Kláry a Václava III. Co do plochy jde o největší výstavu ve stotřicetileté historii muzea. Výstava je putovní, v Olomouci ji doplňují kosterní pozůstatky z doby ledové a programy pro školy.

"Jde o největší výstavu, která tady byla v historii muzea realizována. Exponáty jsou opravdu největší, které jsme tady zatím vystavovali. Jde o zvířata, která jsou vesměs vyhynulá, většinou pocházejí z euroasijského kontinentu, ale i ze Severní a Jižní Ameriky," řekl dnes novinářům muzejní paleontolog Tomáš Lehotský.
   

Při návštěvě muzea tak mohou lidé podniknout výpravu do minulosti staré více než 10.000 let a seznámit se s největšími tvory, kteří v tehdejších dobách obývali kontinenty. Pozůstatky mnohých z nich byly nalezeny i na území České republiky. Návštěvníkům se představí v životní velikosti 18 vyhynulých zvířat z doby ledové, jejichž modely byly vytvořeny v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky. Při tvorbě této unikátní expozice spojili své síly paleontologové, modeláři a výtvarníci.
   

Mezi největšími vystavenými modely dominují čtyři metry vysoký mamut srstnatý a šest metrů dlouhý pozemní lenochod megatherium z Jižní Ameriky. Pozornost upoutá i příbuzný dnešního pásovce glyptodon. Lidé mohou přitom spatřit ze sbírek muzea i úlomek jeho krunýře pocházející z Argentiny.
   

Každý z modelů je zasazen do scenérie imitující tehdejší životní prostředí daného zvířete. U mamuta nechybí například ani jeho trus. "Výstavou Giganti doby ledové jsme chtěli udělat radost hlavně dětem, které mají jedinečnou příležitost prohlédnout si vyhynulá zvířata z bezprostřední blízkosti a uvědomit si jejich ohromující velikost, ale také poznat způsob života těchto živočichů," uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek.
   

Výstava, která je doplněna ukázkami pravých kosterních pozůstatků těchto zvířat z paleontologické sbírky muzea, potrvá do 29. června.

Zdroj:ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.