čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucký akvapark loni navzdory růstu tržeb opět vykázal ztrátu

Hospodaření městského akvaparku v Olomouci loni navzdory vyšším tržbám skončilo opět ve ztrátě. Zatímco v roce 2012 společnost Aquapark Olomouc měla prodělek 5,66 milionu korun, tak loni její ztráta vzrostla na šest milionů korun Hospodaření akvaparku je v červených číslech od otevření v létě 2009 a na konci loňského roku měl celkovou neuhrazenou ztrátu bezmála 85 milionů korun.

Celkové tržby společnosti Aquapark Olomouc, ve které má majoritu město Olomouc, loni vzrostly z 26,3 milionu korun v roce 2012 na 28,6 milionu korun. Akvapark loni po předchozím poklesu vykázal i vyšší návštěvnost. Zatímco v roce 2011 si přišlo užít vodních radovánek 221.000 lidí a o rok později jich bylo 180.000, tak loni se počet návštěvníků akvaparku zvýšil na 185.681. Tržby ze vstupného do akvaparku v roce 2013 vzrostly meziročně o devět procent na 20,44 milionu korun.
   

"Celkové výsledky vždy významně ovlivňuje počasí. Loni návštěvnosti pomohlo například pozdějším nástupem jara a pak na konci roku pomalým nástupem zimy s teplým počasím. I díky špatným podmínkám na horách byla během vánočních prázdnin návštěvnost vyšší o několik stovek návštěvníků než v minulém roce," stojí ve zprávě vedení akvaparku. Jeho hlavní manažer Dalibor Přikryl míní, že podíl na vyšší návštěvnosti měly také speciální akce a programy zaměřené na rodiny, seniory, zdravotně postižené či školy.
   

Předloni firma Aquapark Olomouc snížila ztrátu na 5,66 milionu korun z 26,9 milionu korun v roce 2011. Provoz akvaparku bude podle primátorova náměstka Iva Vlacha (TOP 09) ještě zhruba tři roky prodělečný. Ztráty by už ale neměly být tak vysoké jako v předešlých letech. Celkové náklady na vybudování akvaparku přesáhnou miliardu korun.
   

Akvapark se od otevření v roce 2009 neobejde bez dotací města. V roce 2011 radnice akvaparku platila téměř 30 milionů korun, které firma použila na provoz a splátky investičního úvěru. Předloni byla dotace zvýšena na 45 milionů korun, s jejíž pomocí by měl akvapark do roku 2026 úvěr splatit. Na konci loňského roku firma Aquapark Olomouc dlužila České spořitelně zhruba 414 milionů korun. Původní výše úvěru činila 491,5 milionu korun.
   

Akvapark nechala vybudovat radnice se sdružením firem Atzwanger, Gemo a Skanska. Majoritním akcionářem firmy Aquapark Olomouc byla původně společnost TECPROM s 55procentním podílem. Město drželo 45 procent akcií. Olomouc později odkoupila za 138 milionů korun 40 procent akcií akvaparku. Letos město za dalších deset procent akcí zaplatí 41,4 milionu korun a posledních pět procent získá v roce 2017. Celkem tak radnice za 55 procent akcií akvaparku zaplatí 203 milionů korun.
   

Proti stavbě akvaparku protestovala iniciativa Naše Olomouc. Její stoupenci argumentovali tím, že provoz bude ztrátový a město by nemělo suplovat roli podnikatelů. Olomoucký akvapark je druhou nejnavštěvovanější atrakcí v Olomouckém kraji. Prvenství patří zoo na Svatém Kopečku.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.