sobota 20. dubna 2024 Marcela

Přerov chce rozšířit kamerový systém v některých částech města

Přerov plánuje, že rozšíří v ulicích města kamerový systém. Nové kamery by měly střežit bezpečí obyvatel v největší místní části v Předmostí a v blízkosti přerovského vlakového nádraží, v lokalitě obydlené sociálně slabými skupinami. Novinářům to dnes řekli zástupci města. Dosavadní systém čítá 16 kamer. Zaměřují se především na místa s vysokou pouliční kriminalitou. Jejich záběry využívá často i státní policie při vyšetřování trestných činů.

Rozšíření kamerového systému ve městě se objevilo v návrzích na projekty prevence kriminality pro letošní rok. "Nové kamery by se měly objevit v oblasti Husovy a Škodovy ulice a v místní části Předmostí v ulici Hranická, kde je herna a diskotéka," uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Náklady na pořízení jedné kamery vyjdou na 178.000 korun, pokud bude rozšíření do programu zařazeno, město by se na investicích podílelo deseti procenty.


Podle ředitele městské policie Omara Teriakiho patří obě lokality mezi problémová místa. "Kamera na křižovatce ulic Škodova a Husova navazuje na kamerový systém v této oblasti, který je v Kojetínské ulici, na konci Škodovy ulice a u autobusového nádraží. Jde o sociálně vyloučenou oblast. V této lokalitě se navíc konají často demonstrace extremistů, mohli bychom tak zvýšit dohled nad veřejným pořádkem," řekl dnes ČTK Teriaki.
   

V Předmostí by nová kamera pomohla podle něj strážníkům v lokalitě, kde se nachází hudební klub a scházejí se zde mladí lidé. Střežit by pomohla i místa, kde se scházejí bezdomovci.
   

Kamerový systém chce rozšířit například také Šumperk či Olomouc, která první kameru uvedla do provozu už v roce 1997. Města se při jejich umístění většinou snaží reagovat na aktuální situaci, problémová místa nebo lokality se zvýšenou kriminalitou. V Přerově loni v létě kamery odhalily skupinku výtržníků, kteří ničili městský mobiliář a strhávali vývěsky ze stěn. Podle zástupce ředitele městské policie Miroslava Komínka se dvakrát týdně stahují záběry i pro potřeby státní policie.

Zdroj: ČTK
Foto. www.sxc.hu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.