pátek 29. března 2024 Taťána

Referendum o hazardu v Olomoucí není platné, byla malá účast

Referendum o zákazu hazardu v celé Olomouci není závazné. Hlasovat v pátek přišlo pouze 8,2 procenta voličů, většina z nich byla pro zákaz heren. Dnes to řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Aby byl plebiscit o zákazu hazardu na celém území města pro radnici závazný, muselo se by ho zúčastnit 35 procent lidí.

Hlasovat v referendu v Olomouci přišlo 6689 oprávněných osob. Pro zákaz se vyslovilo 6389 lidí. Opačný názor mělo 247 voličů a dalších 21 se zdrželo.

"Výsledky referenda jsou jasným signálem toho, že naprostá většina Olomoučanů podporuje aktuální kroky vedení města. Spatřujeme je v pokračování nastoupené redukce hazardu ve městě. Je vidět, že bezmála 92 procent lidí oprávněných v referendu hlasovat, chápe, že jsme se vydali správným směrem,“ komentoval výsledky primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD).

Rada nedávno ustavila pracovní skupinu, která se zabývá další redukcí hazardu v Olomouci a měla by zpracovat návrh nové vyhlášky. Materiál chce vedení města předložit zastupitelům na konci prvního čtvrtletí příštího roku.

Referendum o zákazu hazardu, za jehož vypsání byla v Olomouci zorganizována petice, bylo zahájeno v pátek ve 14:00 a skončilo ve 22:00. Na zajištění hlasování se v 89 hlasovacích okrscích podílelo 400 lidí. Náklady na referendum radnice předběžně odhadla na 1,4 milionu korun.

Organizátoři petice za vypsání referenda původně požadovali jeho sloučení s říjnovými komunálními volbami, aby byla účast co nejvyšší. Kvůli formulaci otázky, vůči níž mělo tehdy výhrady ministerstvo vnitra, ale tento návrh v zastupitelstvu neprošel a byl schválen prosincový termín.

Petici za zákaz heren v Olomouci podepsalo téměř 9000 obyvatel. K vypsání referenda bylo třeba 8160 podpisů. Iniciativa Olomouc bez hazardu tvrdí, že hazard je pro společnost finanční zátěží a je spojen s kriminalitou. Podle radnice by město úplným zákazem přišlo o značné příjmy, jež jdou do kultury či sportu. Loni z hazardu získalo 110 milionů. Radnice se snaží počet heren snižovat. Podle loňské vyhlášky by měla v Olomouci letos skončit polovina ze 113 heren.

Malý zájem hlasujících provázel také některá referenda o hazardu, která se konala spolu s volbami. Výsledky nejsou závazné v Praze 8, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí ani ve Štětí a Lovosicích na Litoměřicku. Stejně dopadla na začátku listopa referenda o zákazu hazardu v Praze 1 či na konci října ve Znojmě. Naopak v Pasohlávkách na Břeclavsku přišlo k urnám 64 procent lidí, vyjádřili se pro zákaz hazardu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.