pátek 29. března 2024 Taťána

Restaurace na střední Moravě nabídnou hanácké speciality

Kuřecí steak podávaný na tvarůžkové košilce a chřestu, česnečku s tvarůžkem, kuřecí prsa se šunkou a tvarůžkem, květák jako mozeček, buřty na tmavém pivě či domácí sádlo se škvarky mají v nabídce restaurace ze střední Moravy, které se zapojily do nového projektu Ochutnejte Hanou. Jeho autoři chtějí zvýšit podíl krajové gastronomie na jídelních lístcích místních restaurací a tím zpestřit nabídku pro turisty, kterých do Olomouckého kraje jezdí stále víc.

"Naší snahou je seznámit turisty s hanáckou gastronomií a místními produkty. Myslíme si, že jako region máme co nabídnout nejen co se týká historických a kulturních památek, ale také v oblasti gastronomie," řekla dnes novinářům koordinátorka iniciativy Ochutnejte Hanou Nora Kaštylová. Do pilotního projektu se zatím zapojilo 11 restaurací z Olomouce, Loštic, Litovle či Šternberka.

"Jedná se o podniky, které již místní produkty používají a připravují z nich pokrmy uvedené ve stálém jídelním lístku, například olomoucké tvarůžky, masné speciality nebo místní pivo," uvedla.
   

Zapojit se do projektu může každá restaurace, která hodlá vařit podle tradičních receptur či z místních zdrojů. "Restaurace mají samozřejmě volnou ruku a nechceme jim diktovat, co mají hostům nabízet. Každý si jistě najde svou vlastní cestu, jak nejlépe pojmout nabídku regionálních receptů a produktů," podotkla Kaštylová.
   

Restaurace dostaly Hanáckou kuchařku, která obsahuje recepty na regionální speciality pro všechna roční období. "Každou restauraci navštívil náš odborný garant, který s majiteli probral menu. Samozřejmostí budou pravidelné anonymní kontroly," uvedla Kaštylová.
   

Projekt Ochutnejte Hanou má podpořit také místní výrobce potravin a farmáře. "Produkují velmi kvalitní suroviny a nemají možnost je dodávat do větších obchodů," podotkla Kaštylová. Iniciativa navazuje na projekt Ochutnejte Jeseníky, který byl zahájen před dvěma roky a zaměřuje se na gastronomické speciality z Jesenicka. "Máme teď pokrytý celý Olomoucký kraj," dodala Kaštylová.
   

Základem jídelničku Hanáků byly kaše z obilí či hrachu a polévky, především syrnica či hanácká varianta zelné polévky. Hanáci si dávali záležet také na omáčkách. Základem černé omáčky bylo tmavé pivo, bílou omáčku pak na Hané tvořila smetana ochucená například křenem nebo houbami. Hospodyně pekly buchty plněné především mákem, který patří mezi tradiční plodiny pěstované na Hané.
   

Loni v Olomouckém kraji přibylo tuzemských i zahraničních turistů, kteří se v regionu zdrželi i delší dobu. Služeb ubytovacích zařízení za celý rok 2013 využilo 441.417 turistů, meziročně jich bylo o 8,9 procenta více. Olomoucký kraj tak loni vykázal nejvyšší tempo růstu počtu turistů v Česku.

Zdroj: ČTK
  

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.