pátek 29. března 2024 Taťána

Školačky ztracené na Slovensku našel pes Cassino z Uničova

Tři roky pes Cassino of Püttelkower Courtyard z Uničova na Olomoucku podstupoval speciální výcvik zaměřený na pátrání po pohřešovaných lidech. Poslední rok a půl tento pejsek rasy Bloodhounduž pomáhá i se svým psovodem policistům doma i na Slovensku a je v tom velmi úspěšný. Dnes například pomohl na Slovensku najít dvě ztracené holčičky. Počátkem října zase v Bratislavě pomohl najít muže, který unesl svou dceru.

Cassino a jeho majitel, který si nepřeje s ohledem na spolupráci s kriminalisty zveřejnit své jméno, fungují při zásazích pod hlavičkou občanského sdružení Rescue Olomouc. Psi už několik let cvičí pod značkou international Bloodhound Academy.
   

"Využíváme staronovou metodu výcviku psů nazvanou Mantrailing. Zatím pro policejní složky není oficiální. S policisty spolupracujeme ve zkušebním režimu. Chceme prokázat, že takto vycvičení psi opravdu dokážou pohřešovanou osobu najít," řekl muž. Metoda pracuje s pozitivní motivací psa. A s pachem hledané osoby. Oproti jiným metodám je podstatně náročnější a trvá až tři roky, než se pes dostane na úroveň, kdy může být nasazen do ostrého zásahu.
 

Hlavní výhodou mantrailingu je, že pes může jít po podstatně starší stopě než běžně cvičení psi. "Běžní policejní psi mohou jít po stopě staré maximálně deset hodin. U našich psů to může být až 30 hodin. Tím se značně zvyšuje šance na nalezení pohřešovaných osob," vysvětlil psovod. Podle něj ale nejde o konkurenci policejním psům. "Naši psi nedokážou vše, co ti policejní. Specializujeme se jen na hledání lidí," řekl.
   

Věří, že se jako skupina dobrovolníků a nadšenců už brzy stanou oficiálními partnery pro policisty. Pomoci v tom mohou i dva poslední úspěšné zásahy na Slovensku. Ten nejčerstvější z dnešního dopoledne plní stránky slovenských webů už druhý den.
   

Ve středu se v obci Staškov nedaleko Čadce ztratily dvě sestry, devítiletá a sedmiletá. Od večera je hledaly desítky policistů, hasičů a dobrovolníků. Neúspěšně. Dnes ráno slovenští policisté povolali Cassina a jeho psovoda. "Psa jsme nasadili na stopu v místě, kde byly dívky naposledy spatřeny. Určil směr a po stopě se vydal," uvedl psovod. Došel až ke stádu krav, které museli pátrači obejít. Právě při tom dívky, které venku přežily chladnou noc, našli.
   

Na Slovensku pes zasahoval i v polovině října. Pomohl najít muže, který unesl dceru a skrýval se s ní ve vinici. "Podobných zásahů má Cassino na kontě už dvacet. Někdy nás povolá policie, jindy někdo z blízkých pohřešované osoby. V těchto případech nás policie podle zákona musí do pátrání zapojit," vysvětlil psovod.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.