pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Sloupy na Dolním náměstí se posunují k chodníku

Netrvalo dlouho, než radní Olomouce zjistili, že lampy na nedávno zrekonstruovaném Dolním náměstí jsou umístěny špatně. Několik dopravních kolizí, několik nabouraných aut a prohnutých lamp je donutilo situaci řešit.

Již od úterý se mění řešení dopravního značení a rozmístění mobiliáře.  Město tak napravuje situaci, která vznikla vynuceným kompromisem mezi návrhy projektu a požadavky na památkovou ochranu. „Slíbil jsem, že situaci na Dolním náměstí dořešíme tak, aby byli řidiči spokojení a k žádným dalším kolizím v budoucnu nedocházelo,“ komentoval nynější dění primátor Martin Major.

Přesunuto bude pět sloupů veřejného osvětlení až k hraně chodníku a také se postaví nové kovové sloupky, které pomohou vymezit trasu pro motorová vozidla. Dosud totiž nebylo všem řidičům zcela jasné, kudy přesně mají jezdit.

Rozsáhlá rekonstrukce Dolního náměstí, které skončila loni v létě a stála téměř 130 milionů korun, trvala 18 měsíců. Opraveny byly vozovky, parkovací plochy, chodníky a inženýrské sítě. Restaurován byl i Mariánský sloup, který byl naposledy opravován před 20 lety. Oprava této národní kulturní památky stála zhruba milion korun. Na rekonstrukci Dolního náměstí se radnici podařilo získat dotaci z regionálního operačního programu, která pokryla 85 procent nákladů.

Pracovníci, kteří s přesunutím sloupů začali v úterý, musí vykopat nové jámy, připravit betonové patky, přesunout elektrické vedení a pak teprve osadit samotné sloupy. Vše by mělo být hotovo do středy příštího týdne. Přesunování sloupů by nemělo nijak omezovat provoz restauračních zahrádek. Navíc se pak objeví na několika místech Dolního náměstí (vjezd do Laffayetovy ulice, zatáčka u budovy ČSOB a u kapucínského kostela a vjezd do Panské ulice) kovové sloupky.

Celá tato úprava dopravního řešení si vyžádá investici do 400 tisíc korun.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.