pátek 29. března 2024 Taťána

Sněhu v Jeseníkách ubývá, areály se ještě drží v provozu

Sněhu v Jeseníkách i nadále ubývá. V nejvyšších partiích podle zástupců horské služby leží nyní zhruba 40 centimetrů sněhu. Jarnímu počasí tak vzdoruje už jen jediná běžecká trasa mezi Ovčárnou a Švýcárnou. Některé menší areály už zimní sezonu vzdaly, větší lyžařská střediska se však na horách stále snaží udržet v provozu. Podle jejich zástupců svahy stále plní zájemci z jarních prázdnin. Podle šéfa horských záchranářů Michala Klimeše se však letošní sezona s největší pravděpodobností podstatně zkrátí.

"Situace se nezlepšila, naopak spíše zhoršila. V nejvyšších polohách v oblasti Ovčárny a Pradědu leží od nesouvislé pokrývky do 40 centimetrů sněhu. Už se začínají i částečně nebo úplně zavírat lyžařské areály kvůli nedostatku sněhu. Zastaven byl areál ve Filipovicích, na Dolní Moravě se zastavila jedna lanovka a předpokládám, že budou přibývat další. Sníh odtává před očima," řekl dnes ČTK šéf jesenické horské služby Michal Klimeš. Teploty se podle něj na horách pohybují kolem pěti až šesti stupňů nad nulou, v noci kolem nuly. Během dopoledne je už sníh měkký.
   

Větší lyžařské areály se přesto stále snaží udržet v provozu. Naplno například jede středisko v Koutech. "O víkendu bude hezky, bude to dobré jarní lyžování, máme zhruba půl metru technického sněhu, i díky jarním prázdninám máme slušnou návštěvnost," řekl ČTK zástupce areálu Petr Marek. V provozu jsou až na jednu všechny tamní sjezdovky, zájemci mohou i nadále využívat lyžařské školy i servis.
   

V provozu jsou i vleky v Petříkově na Šumpersku. "Sjezdovky máme v dobrém stavu, lyžujeme, svahy se plní kurzy. Možnost lyžovat tady stále je, pojedeme určitě tento i příští týden až do neděle, potom uvidíme podle zájmu," řekl zástupce areálu František Kaštyl. V provozu je i Ramzová, podle zástupců areálů jsou podmínky stále dobré a lyžovat se určitě bude i příští týden.
   

Možností si zasportovat však rapidně ubývá běžkařům. Horští záchranáři už doporučují jen jedinou trasu mezi Ovčárnou a Švýcárnou, ostatní lokality jsou podle nich nesjízdné. "I z tohoto důvodu byl na tuto neděli zrušen běžecký závod Jesenická 70, která měla vést ze Skřítku přes Alfrédku směrem na Ovčárnu a Červenohorské sedlo a zpět. Závod byl plánován už ve zkrácené verzi, ale ani to se pořadatelům nepodařilo udržet," uvedl Klimeš.
   

Podle horských záchranářů se kvůli současnému počasí, které provozovatelům lyžařských středisek letos rozhodně neprospělo, zkrátí na horách lyžařská sezona. Provozovatelé se budou snažit chod areálů udržet ještě do konce jarních prázdnin, které končí příští týden. Pokud bude sníh ubývat i na Ovčárně, která má vzhledem ke své poloze v rezervaci povolen provoz vleků do konce dubna, dá se předpokládat, že i tam se sezona zkrátí.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.