čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Táborníci v Olomouckém kraji při kontrolách hygieniků obstáli

Přes sedm desítek kontrol mají za sebou v polovině prázdnin hygienici na dětských táborech pořádaných v Olomouckém kraji. Táborníci podle nich zatím obstáli. Hygienici našli zhruba dvě desítky závad, především ve stravování. Sankce jsou za ně však minimální. V regionu se na táborech rekreuje zhruba 10.000 dětí. V kontrolách budou hygienici pokračovat, řekla dnes Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

 "V celém kraji máme nahlášeno 134 táborů. Dosud jsme provedli 75 kontrol, které letos dopadly velice dobře. Loni jsme dávali pokuty za 7000 korun, předloni to bylo 12.000 korun, letos jsme udělili zatím jen tři pokuty v celém kraji za 1200 korun," uvedla Kabátová.
   

Podle hygieniků se na táborech dosud nevyskytla žádná epidemie, hlášen není ani jeden úraz a problémy nemuseli řešit ani v souvislosti se současnými bouřkami a přívalovými dešti. "Našli jsme celkem 21 závad, které se však většinou řešily na místě. Nejvíce závad, celkem deset, máme v oblasti stravování, tři závady jsme našli v ubytování, další jsou například ve zdravotní dokumentaci," doplnila Kabátová.
   

Na výsledku kontrol se podle hygieničky projevilo především to, že jsou pořadatelé táborů dobře proškoleni. Někteří se s hygieniky radí dokonce i se skladbou jídelníčku.
   

Ve 134 táborech v Olomouckém kraji se letos rekreuje přes 9100 dětí, další tisícovka pobývá podle hygieniků v malých táborech, které nemají povinnost hlášení. Další děti v regionu navštěvují příměstské tábory. Počet táborů v Olomouckém kraji je každý rok zhruba stejný. Nejvíce táborů mají hygienici každoročně nahlášeno na Šumpersku a Jesenicku, poté následuje Prostějovsko,
pak Olomoucko a nejméně se jich koná na Přerovsku.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.