pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Tragické osudy Židů budou v Olomouci připomínat další kameny

Tragické osudy Židů, kteří byli zavražděni v koncentračních táborech, připomenou lidem v Olomouci další kameny. Usazeny budou v dlažbách před domy, kde tyto oběti žily. Při vzpomínkové akci bude takto příští týden položeno deset kamenů a jejich počet ve městě tak stoupne na 112. Mezi připomenutými osobnostmi bude baletka či velitel nemocnice v Klášterním Hradisku. Druhá letošní vlna takzvaných kamenů zmizelých - stolpersteine - je naplánována na závěr roku.

"Pro letošní rok máme 32 žádostí, jejich počet rok od roku stoupá. Předpokládáme, že letos ještě v prosinci položíme zbývajících 22 kamenů. S pokračováním počítáme zatím pro každý následující rok. Je to záležitost dlouhodobá," řekl dnes místopředseda Židovské obce Olomouc Tomáš Hrbek. Žádosti podle něj přicházejí od rodin potomků, od spolužáků nebo pamětníků a některé vycházejí i z rozhodnutí Židovské obce Olomouc.
   

Příští úterý budou například položeny kameny v Javoříčské ulici na paměť Romy Mertensové, členky souboru baletu olomouckého divadla a jejího tříletého syna Vincence. Oba zemřeli v Osvětimi.
   

Ve čtvrtek bude v Šantově ulici poprvé položen kámen věnovaný nežidovské osobnosti protinacistického odboje. Bude jím Josef Šanta, po němž je pojmenována ulice i obchodní středisko. Podlehl tyfové epidemii v květnu 1945 v Terezíně. Ve stejný den bude v Komenského ulici připomenut i osud rodiny velitele Vojenské nemocnice Čs. armády v Klášterním Hradisku Emila Zuckerkandla a jeho manželky.
   

Kameny připomínají osud člověka, který byl transportován za druhé světové války do vyhlazovacích táborů. "Kámen se pokládá před dům, kde ten člověk bydlel. Je to uloženo tak, že lidé, kteří jdou po chodníku, se musí trochu ohnout, aby si text na kamenech mohli přečíst," řekl již dříve předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek.
   

Stolpersteine - obrazně kameny, o které se zakopává či má se zakopnout, patentoval německý výtvarník Gunter Demnig v roce 1993. O pár let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Nyní jsou v Evropě položeny již desítky tisíc takových kamenů.
 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.