čtvrtek 28. března 2024 Soňa

U Šantovky se staví přechod, funkční bude od příštího týdne

Nebezpečné přecházení přechodu od starého autobusového nádraží u Tržnice směrem k Šantovce je na denním pořádku. Lidé zde přebíhají silnici a nebezpečně kličkují mezi auty. Nejbližší přechod je totiž o dobrých 200 metrů dál směrem na Nové Sady, nebo je zde ona lávka, která ale také nepomůže lidem, kteří jdou směrem z autobusového nádraží. Olomoucká radnice se rozhodla tuto situaci změnit a v těchto dnech probíhá výstavba přechodu pro chodce právě v těchto místech. Vybudování nového přechodu se semaforem by mělo stát zhruba půl milionu korun.

"V tomto místě přecházejí vozovku lidé při cestě z parkoviště a starého autobusového nádraží k obchodnímu centru. Často se při přecházení v místě, kde přechod není, chovají dost riskantně, což rozhodně nepřispívá k bezpečnosti provozu. Proto jsme nechali provést průzkum a vypracovat projekt řešení," uvedl Vlach, podle kterého světelně řízený přechod zvýší bezpečnost chodců a podle odborníků by neměl negativně ovlivnit průjezdnost vytížené křižovatky. "O víkendu byly vyřezány drážky, aby bylo možné položit čidla do vozovky, teď probíhá úprava takzvaného řadiče, což je vlastně mozek celé křižovatky," doplnil Vlach. Přechod pro chodce by měl být hotový příští týden.

Signál na novém semaforu bude fungovat v součinnosti se signálními plány ostatních semaforů v křižovatce tak, aby nevznikaly dopravní zácpy a chodci přitom přecházeli bezpečněji. Instalace zařízení zabere zhruba dva týdny. Nový světelně řízený přechod má stát zhruba půl milionu korun.
  

Po otevření nákupního centra Šantovka v okolí výrazně přibylo chodců. Za první tři dny obchodní galerii navštívilo 130.000 lidí a už na začátku prosince se počet návštěvníků přehoupl přes milion. I když byla do nákupního centra postavena nadzemní lávka, tak část návštěvníků využívá místo pro přecházení, které bylo zřízeno na silnici vedoucí z tržnice do Polské ulice. Chodci často zapomínají na to, že na takzvaném místě pro přecházení nemají přednost. Dříve byl v těchto místech plnohodnotný přechod pro chodce, avšak kvůli zlepšení plynulosti průjezdu křižovatkou byl zrušen.
  

Mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč už dříve  řekl, že původně se uvažovalo o obnovení přechodu pro chodce. "Dotčené orgány ale povolily zřídit pouze místo pro přecházení, protože by tam docházelo ke komplikacím v dopravě," uvedl Aláč. Galerie Šantovka nyní návštěvníkům nabízí 1000 parkovacích míst v podzemí a na střeše.

 

Autor: L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.