pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Univerzita Palackého koupila objekt bývalé Envelopy za 42 mil. Kč

Univerzita Palackého v Olomouci koupila v závěru loňského roku objekt bývalé Envelopy v areálu vysokoškolských kolejí. Prostory, které byly v minulosti proslulé jako kultovní diskotéka, koupila od Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC). Cena je podle kvestora univerzity Tomáše Dvořáka součástí neveřejné smlouvy. Zástupci SŽDC však ČTK řekli, že budova byla prodána za 42 milionů korun. Vysoká škola v ní plánuje vybudovat akademické centrum. V částech prostor už nyní vzniká tělocvična, otevřena by měla být v polovině února.

"Univerzita zde plánuje vybudovat akademické centrum, které bude mít v sobě velkou promoční halu, konferenční a seminární místnosti včetně zázemí a učebny. Objekt využijeme také jako zázemí pro provozování volnočasových pohybových aktivit studentů, kteří bydlí v areálu na Envelopě," řekl ČTK Dvořák. Škola využije i sklepní prostory pro dočasné uložení dokumentů.
   

Objekt koupila univerzita na závěr loňského roku, svůj krok dosud neprezentovala. Objekt bývalé Envelopy v minulosti provázely složité vlastnické vztahy. Původně ho vlastnily České dráhy, které tam chtěly vybudovat vývařovnu. "Objekt nebyl pro potřeby Českých drah, které jej nechaly vybudovat, a následně ani po převodu SŽDC smysluplně využitelný. Vývařovna, která měla produkovat hluboce zmrazenou stravu, nikdy nebyla spuštěna," řekl dnes ČTK mluvčí SŽDC Marek Illiaš.
   

Objekt byl nějakou dobu komerčně pronajat, vznikla tam také diskotéka Dance Hall Envelopa. Dlouhou dobu jej provázel spor o vlastnictví. "Objekt byl od samého začátku určen ze zákona na úhradu dluhů Českých drah k prodeji. SŽDC tedy neměla jinou možnost než jej po vypořádání vlastnických vztahů prodat. Budova byla na základě znaleckého posudku prodána za 42,140.000 korun," doplnil Illiaš.
   

Přebudování rozsáhlého objektu na kongresové centrum potrvá podle zástupců univerzity několik let. Už nyní v části prostor vzniká nová tělocvična, která bude zanedlouho otevřena pro potřeby studentů z nedalekých kolejí. Rekonstrukce vyjde do milionu korun. "Vedle objektu bydlí zhruba 5000 studentů. Máme tam dvě malé tělocvičny, které jsou katastrofálně přeplněny. Potřebovali jsme tělocvičnu s větší kapacitou, do té nové se vejde 60 až 70 cvičících lidí," řekl dnes ČTK Jiří Vaculík, vedoucí univerzitního Akademik sport centra, které nové zázemí pro studenty buduje.
   

V nových prostorách by mohli studenti navštěvovat kondiční či aerobní cvičení. Zástupci Akademik sport centra, jehož služby využívá ročně na 2000 vysokoškoláků, plánují otevření nové tělocvičny 17. února, o dva dny později by se tam měl konat den otevřených dveří.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.