čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Jeseníkách leží přes půl metru sněhu, sníh připadl nahoře

Zhruba deset centimetrů sněhu napadlo během týdne na vrcholcích jesenických hor. Podle horských záchranářů leží na horách přes půl metru, faktická zima však podle nich začíná až ve výšce od 1200 metrů nad mořem. V nižších polohách musejí lyžařská střediska i nadále spoléhat převážně na technický sníh. Běžkaři mají na horách možnosti pro lyžování stále omezené

"Dole jsou střediska bez přírodního sněhu, v zasněžovaných střediscích je provoz. Nahoře je kolem 55 až 60 centimetrů sněhu. Na zmrzlém podkladu leží tak deset centimetrů nového sněhu, nahoře jsou podmínky vynikající," řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jaroslav Tejnský. Sníh se zkvalitnil i pro běžkaře, i nadále však mají pro své sportování omezené možnosti. Podle horských záchranářů se dá lyžovat po Švýcárnu.
   

Podmínky v lyžařských střediscích jsou podle provozovatelů služné. Lyžaři musejí počítat s tím, že jezdit budou převážně po technickém sněhu. Areály nyní těží co nejvíce především z jarních prázdnin a kurzů. "Zlepšilo se to, máme slušnou návštěvnost, plno kurzů, i rodiny s dětmi. Sjezdovku máme zasněženu docela slušně, pokud se teplota na horách dramaticky nezvýší, do konce sezony to zvládneme," řekl dnes ČTK provozovatel střediska v Petříkově František Kaštyl.
   

Spokojeni s návštěvností jsou i v jednom z nejmodernějších středisek v Jeseníkách v Koutech na Šumpersku. "Dnes je nádherně, návštěvnost je výborná. Máme tady na jarních prázdninách nyní lyžaře z Ostravy či Pardubic," uvedl zástupce střediska Petr Marek. Podotkl, že ve vyšších polohách střediska připadl nový sníh, ostatní části areálu se podařilo znovu zasněžit technickým sněhem. "Sjezdovky jsou ve výborném stavu," doplnil.
   

Naplno se jezdí i v nejblíže položeném středisku v Hlubočkách u Olomouce. Ráno sem mířily autobusy svážející malé lyžaře z mateřských školek z širokého okolí. "Zasněžovali jsme v noci, teploty by ale mohly být o deset stupňů nižší. Dopoledne jezdí do střediska kurzy, příští týden čekáme jarní prázdniny z Prostějova, uvidíme. V areálu je jinak vše v provozu. Zasněžena je hlavní sjezdovka, dětská sjezdovka i koberec," řekl ČTK zástupce areálu Michal Stojmenov.
   

V Jeseníkách stále platí první stupeň lavinového nebezpečí, což znamená minimální ohrožení.

Zdroj:ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.